Kouzlíme v kuchyni s Velikonočními vejci

Ať už Velikonoce slavíte, nebo nikoli, jedním z nejvýraznějších prvků tohoto svátku jsou vejce. A to hlavně ta vařená. Přinesl jich váš syn či partner domů zase požehnaně a vy nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je jíst samostatně se solí, nebo pokrájené na pečivo? Tak to jste tady správně. Dnes se naučíme pár receptů, díky kterým vařená vejce chutně zpracujete.

Základ je základ

V obchodech zavřeno a mě je jasné, že bych vás naštvala, kdybych tu vymýšlela suroviny, pro které byste museli letět do obchodu, nebo ke tchýni. To by z přípravy pomazánky možná nebylo nic. My jsme v krabičkách na pomazánky mistři. Aby taky ne. Každý den musíme vymyslet chutnou kombinaci, která bude klientům na pečivu, nebo v krabičce, chutnat. A tak vás možná potěším, když vám napíši, že můžete použít několik možných základů, který doma najdete.

Mezi nejlepší základ vajíčkové pomazánky patří:

  • lučina
  • cottage
  • ricotta
  • měkký tvaroh
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • jogurt
  • smetanový sýr
  • vařené luštěniny (cizrna, fazole, hrášek…)
  • luštěniny z konzervy

Pokud zvolíte jakoukoli tekutější formu základu, myslete na to, že to nesmíte přehnat s jejím množstvím, v tom případě by byla pomazánka příliš tekutá a na pečivu by vám nedržela. Základy můžete dle chuti i míchat mezi sebou. Například lučinu s tvarohem, cottage se smetanovým sýrem. Cokoli vás napadne, protože výslednou chuť tomu dodají další suroviny.

Chuť tvoří suroviny

Tvoření pomazánek je velmi kreativní činnost. Otevřete lednici nebo špajzku a jistě najdete mnoho ingrediencí, kterými můžete váš základ obzvláštnit. A protože dnešní pomazánky se točí kolem vajec, pojďme si dát pár příkladů, které se k nim budou hodit.

  • hořčice (dijonská, francouzká, medová, ale i obyčejná)
  • majonéza (s tou to nepřehánějte, opravdu jen pro chuť)
  • pažitka
  • petrželka
  • kopr
  • koření dle chuti (sůl, paprika, pepř, kari…)
  • cibule
  • pórek
  • jarní cibulka
  • sýry (feta, mozzarella, tvrdé sýry)
  • ředkvička
  • rajče
  • paprika
  • mrkev
  • kyselá okurka
  • uzený losos
  • sardelky
  • ančovičky
  • šunka
  • slanina
  • pečené maso

Máte doma jinou surovinu, kterou potřebujete zpracovat a cítíte, že by se vám chuťově hodila? Použijte ji. Dejte si jen pozor na příliš mnoho kombinací dohromady. Nejlepší pomazánka je ta nejjednodušší. Pojďme si ukázat jednu takovou jednoduchou kombinaci, kterou můžete vyzkoušet. Nebo si z výše uvedených příkladů udělejte kombinaci vlastní.


Vajíčková pomazánka ze změklého másla

Ingredience:

5 vajec uvařených natvrdo

120g změklého másla

1 lžíce dijonské hořčice

sůl, pepř

na ozdobu pažitka, kopr, nebo cibulka

Postup:

Vejce do pomazánky zpracováváme za studena. Proto, pokud si je budeme vařit, nechte je vychladnout. Máslo třeme společně se solí (nešleháme) dokud nám nezesvětlá. Ideálně kuchyňským robotem s třecí metlou. Aby se nám máslo dařilo dobře utřít, necháme ho nejdříve povolit cca 30 minut v pokojové teplotě. Do utřeného másla přidáme žloutky z uvařených vajec a třeme další dvě minuty, dokud není máslo dokonale propojené se žloutky. Do hotového základu přidáme pokrájené bílky, hořčici, podle chuti opepříme a promícháme. Mažeme na pečivo a ozdobíme pažitkou, koprem, nebo cibulkou.


Co takhle zkusit něco víc?

Jak využít vařená vejce do pomazánek jsme si vysvětlili. Velikonočních vajec máte ale přebytek a nechcete mít pomazánku ke snídani, k obědu i k večeři. Tomu rozumím. Přesně z toho důvodu pro vás mám recept, který jste možná ještě nezkoušeli. A pokud ano, můžeme si ho připomenout, protože výživovými hodnotami ho jistě ocení hlavně pánové a to hlavně pro dostatek bílkovin.


Skotská vejce pečená v troubě

Ingredience:

4 vejce uvařená natvrdo

400g mletého masa (mix hovězí a vepřové)

petržel

sůl, pepř

strouhanka

Postup:

Připravíme si masovou směs smícháním mletého masa s pokrájenou petrželovou natí, osolíme, opepříme a rozdělíme na 4 dílky. Předehřejeme si troubu na 190 °C a připravíme si plech vystlaný pečícím papírem. Z uchystaných 4 dílků masové směsi vytvoříme placky, na které položíme uvařená vejce a celá je do uchystaných placek zabalíme tak, aby vejce nebyla vidět. Vzniknou nám masové koule, které lehce obalíme ve strouhance a můžeme vložit do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova zhruba 25 minut. Opečená Skotská vejce podáváme na zeleném salátku a ozdobíme tím, co máme po ruce (cibulka, pórek, pažitka…)


Moc doufám, že vám dnešní článek trochu pomohl ve zpracování všech těch vykoledovaných vajíček a budu se těšit u dalšího psaní!

Vaše Lucka Tvrdoňová, majitelka Krabičkujeme s.r.o.