15.4. 2024

10 tipů, jak najít motivaci a udržet si ji

Co přesně je ta motivace? Je to ta neuchopitelná síla, která nás neustále žene vpřed. Představte si ji jako motor, díky kterému se každé ráno dokážeme zvednout z postele – a ne, není to proto, že bychom nutně museli na toaletu. Motivace má mnohem hlubší kořeny. Může jít o touhu postarat se o rodinu, uspořit si na vysněnou dovolenou, nebo o radostné...

10.4. 2024

Pampeliškový sirup za studena: Elixír jara, který by vám neměl chybět

Jaro je obdobím nových začátků a probuzení přírody. A co jiného symbolizuje příchod jara lépe než rozkvetlé pampelišky, které se rozprostírají na zelených loukách jako zlatavý koberec? Tento skromný květ, který mnozí považují za plevel, má ve skutečnosti plno živin a mnoho úžasných využití v kuchyni. Vařený pampeliškový med už jste si s námi připravovali podle receptu loni, dnes pro vás mám...

8.4. 2024

Microgreens: Malé, ale Mocné Superpotraviny

V posledních letech jsme byli svědky vzestupu popularity superpotravin, které slibují obrovské zdravotní přínosy v malých baleních. Mezi tyto potraviny bezesporu patří i microgreens, malé zelené lístečky, které jsou na scéně zdravé výživy poměrně noví, ale rychle si získávají srdce gurmánů i zastánců zdravého životního stylu po celém světě. V tomto článku se podíváme na to, co dělá microgreens tak výjimečnými, jak...

30.3. 2024

Proč nejíst méně energie, než je náš bazální metabolismus?

Co je to bazální metabolismus? Bazální metabolismus (BMR z anglického Basal Metabolic Rate) je množství energie, které naše tělo spotřebuje v klidovém stavu za 24 hodin, aby udrželo základní životní funkce jako jsou dýchání, tep srdce, teplota těla a činnost orgánů. Představte si to jako množství paliva, které vaše tělo potřebuje jen k tomu, aby „zůstalo zapnuté“ i když nic neděláte....

skotská vejce
28.3. 2024

Kouzlíme v kuchyni s Velikonočními vejci

Ať už Velikonoce slavíte, nebo nikoli, jedním z nejvýraznějších prvků tohoto svátku jsou vejce. A to hlavně ta vařená. Přinesl jich váš syn či partner domů zase požehnaně a vy nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je jíst samostatně se solí, nebo pokrájené na pečivo? Tak to jste tady správně. Dnes se naučíme pár receptů, díky kterým vařená vejce...

26.2. 2024

Dostatek bílkovin jako nástroj zdraví a cesta za vysněnou postavou

Proteiny (= bílkoviny) jsou základní stavební kameny našeho těla. Podílejí se na růstu a opravách tkání, jsou nezbytné pro výrobu enzymů, hormonů a pro další fyziologické procesy. Bez dostatečného příjmu proteinů naše tělo a metabolismus nemůže optimálně fungovat, jeho imunita bude oslabená a může dojít k řadě zdravotních problémů, včetně svalové atrofie, oslabení imunitního systému, zpomalení růstu u dětí, problémů s kůží, vlasů...

30.1. 2024

4 principy efektivního hubnutí – Jak zdravě zhubnout a váhu si udržet

Dnes se společně podíváme na téma, které může být pro někoho frustrující, ale pojďme z něj nedělat tabu a otevřeně si říct, proč se nám nedaří zhubnout, nebo si váhu udržet. Hubnutí je obecně velmi citlivé téma. Společnost na nás klade vysoké nároky a my sami na sebe často také. Sociální sítě jsou plné dokonalých postav a fitness ikon a my ztrácíme motivaci...

30.12. 2023

Nebuď ledňáček! 5 tipů, jak letos uspět ve svých předsevzetích!

A je to tady zase! S novým rokem tu máme nové příležitosti, jak hodit za hlavu své nezdary a neúspěchy starého roku. Nebo i několika předchozích let. Proč ale tolik úspěchuchtivých lidí začne a zároveň i skončí tentýž měsíc? Vsázíme až příliš na jedinou kartu. Na ten jeden magický den. Nový rok vidíme jako příležitost nových začátků a nepromýšlíme svá předsevzetí. Dáváme si příliš...

4.12. 2023

Recept na mandlové linecké cukroví plněné citronovou polevou

Na našich akcích jsme nyní uspěli s receptem, který sice neřadíme mezi nejzdravější, ale blíží se Vánoce a tak si ty chladné dny trochu osladíme, co vy na to? Kyselá citronová chuť našeho krému dodá mandlovému lineckému cukroví velmi originální chuť a ještě se doplníte o vitamín C. Mandle dodají receptu širokou škálu minerálních látek, jako mangan, hořčík, měď, vápník...

16.11. 2023

Pravda nebo mýtus? V chladném počasí máme větší chuť na sladké.

Je podzim. Chladné počasí nás po náročném dni nabádá zabalit se do teplé deky, zapnout oblíbený film a dát si horkou čokoládu. Jasně, je to období, kdy se nám zdá, že mlsání je nejspíše nevyhnutelné. Ale je to skutečně tak? Proč máme v těchto časech větší tendenci k jezení sladkého? A co můžeme udělat, abychom tomuto trendu čelili? Nejprve je důležité...