Jak přispívá pravidelné stravování k efektivní organizaci času?
Nedostatek času. Potýkáme se s ním všichni. Vám, kdo máte často pocit, že byste svůj den potřebovali nafouknout alespoň na 25 hodin, věnujeme tento článek. Dozvíte se, jak přistupovat ke správné organizaci a jak takovým způsobem ušetřit drahocenné minuty či hodiny, nebo jak pomocí odpovídajícího řádu zvýšit efektivitu a výkonnost vaší práce bez známek únavy. A prostředkem k tomu bude? Jak jinak, než plnohodnotná a vhodně kombinovaná strava. Jako je třeba ta naše krabičková.
Vše začíná snídaní
Ať už se píše či povídá cokoliv, tak úspěšný den začíná lahodnou snídaní. Nechceme zde dnes rozebírat, zda snídat či nesnídat z nutričního hlediska (i když bychom o tom taky někdy mohli napsat, co říkáte)? My všichni potřebujeme nějaký řád a ten řád vstupuje v platnost již ve chvíli, kdy ráno vystrčíme nohu z postele a učiníme pár prvních nesmělých krůčků směrem ke koupelně. Budeme-li každé ráno snídat, pak nejen že nastartujeme metabolismus a spolu s ním i spalování energie, kromě toho si i pochutnáme a budeme nuceni si nějakým způsobem naplánovat činnosti pohybující se okolo snídaně.
Hlavní bod programu – dobře a v klidu se najíst
Protože ona bude středobodem našeho rána, kolem něhož se vše ostatní točí. Řečeno s jistou nadsázkou samozřejmě. Jde o to, že musíme vstát o pár minut dříve, abychom snídani připravili. Dále je dobré nasnídat se nejpozději do 1 hodiny, ideálně do ½ hodiny po probuzení. I tomu musíme uzpůsobit čas vstávání. Po snídani je třeba nechat alespoň 20 minut na rozpohybování střev, abychom si před odchodem do práce či školy mohli dojít v klidu na toaletu. Nejde přeci o žádné tabu a všichni víme, že fungující metabolismus takto funguje. V těch 20 minutách určitě stihneme provést pravidelnou ranní hygienu, obléci se a učesat. Zřejmě u toho budeme i popíjet čaj, který jsme připravovali spolu se snídaní. Mezitím nám stihne, jak se říká, „slehnout“. Zůstane pouze pocit příjemné sytosti, který nás provází spolu s úsměvem, jak jsme to pěkně všechno stihli při odchodu z domova.
Dodržujte cca 2 – 3hodinový odstup mezi jednotlivými jídly
Stejně jako přistupujeme ke snídani, bychom měli přistupovat i k dalším jídlům, které během dne konzumujeme. Pokud se stravujeme skutečně pravidelně, pak jistě dodržujeme určitý odstup mezi jednotlivými jídly, abychom dali organismu dostatečný prostor pro jejich strávení a pro správné spalování. Většinou se jedná o rozmezí 2 – 3 hodin, do něhož vkládáme činnosti, které potřebujeme vykonat. Víme, že na konci toho úseku nás čeká zase další výborná pochoutka, která nás nabije novou energií a silou.
Praxe je základ
Uvedeme-li tento jednoduchý a účinný systém do praxe, pak okamžitě zjistíme, jak skvěle funguje a přirozeně upravuje čas tak, aby hrál v náš prospěch. Pokud si mezi jídly vytyčíme, co potřebujeme vykonat, tak jsme schopni si je v klidu a pohodě vychutnat. Nebojte se vytvářet pracovní seznamy s úkoly a uvidíte, že si budete schopni vychutnat i odpolední kávu se zdravou sladkostí či slaností. Jdeme-li odpoledne či večer cvičit, určitě je třeba svačinu naplánovat tak, aby nám do počátku fyzické aktivity stihlo slehnout. A po výkonu následuje odměna v podobě chutné a vyvážené večeře, kterou bychom ideálně měli přijmout cca 60 min po ukončení fyzické aktivity. Během další hodiny nám krásně vytráví, protože všechna naše krabičková jídla jsou samozřejmě dobře a rychle stravitelná tak, aby nezatěžovala vaše těla více, než je třeba. A s příjemně plným, ale ne přeplněným žaludkem se následně můžeme odebrat do říše snů s vědomím, kolik jsme toho dnes stihli. A ani to nebolelo, co?
Staňte se manažery svého vlastního času a vezměte si na pomoc naše krabičky! Dejte nám vědět, jak se vám to daří!
Váš Krabičkujeme tým