Staňte se manažery svého času

Jak přispívá pravidelné stravování k efektivní organizaci času?

Nedostatek času. Potýkáme se s ním všichni. Vám, kdo máte často pocit, že byste svůj den potřebovali nafouknout alespoň na 25 hodin, věnujeme tento článek. Dozvíte se, jak přistupovat ke správné organizaci a jak takovým způsobem ušetřit drahocenné minuty či hodiny, nebo jak pomocí odpovídajícího řádu zvýšit efektivitu a výkonnost vaší práce bez známek únavy. A prostředkem k tomu bude? Jak jinak, než plnohodnotná a vhodně kombinovaná strava. Jako je třeba ta naše krabičková.

work-management-907669_960_720

Vše začíná snídaní

Ať už se píše či povídá cokoliv, tak úspěšný den začíná lahodnou snídaní. Nechceme zde dnes rozebírat, zda snídat či nesnídat z nutričního hlediska (i když bychom o tom taky někdy mohli napsat, co říkáte)? My všichni potřebujeme nějaký řád a ten řád vstupuje v platnost již ve chvíli, kdy ráno vystrčíme nohu z postele a učiníme pár prvních nesmělých krůčků směrem ke koupelně. Budeme-li každé ráno snídat, pak nejen že nastartujeme metabolismus a spolu s ním i spalování energie, kromě toho si i pochutnáme a budeme nuceni si nějakým způsobem naplánovat činnosti pohybující se okolo snídaně.

tea-table-1288071_960_720

Hlavní bod programu – dobře a v klidu se najíst

Protože ona bude středobodem našeho rána, kolem něhož se vše ostatní točí. Řečeno s jistou nadsázkou samozřejmě. Jde o to, že musíme vstát o pár minut dříve, abychom snídani připravili. Dále je dobré nasnídat se nejpozději do 1 hodiny, ideálně do ½ hodiny po probuzení. I tomu musíme uzpůsobit čas vstávání. Po snídani je třeba nechat alespoň 20 minut na rozpohybování střev, abychom si před odchodem do práce či školy mohli dojít v klidu na toaletu. Nejde přeci o žádné tabu a všichni víme, že fungující metabolismus takto funguje. V těch 20 minutách určitě stihneme provést pravidelnou ranní hygienu, obléci se a učesat. Zřejmě u toho budeme i popíjet čaj, který jsme připravovali spolu se snídaní. Mezitím nám stihne, jak se říká, „slehnout“. Zůstane pouze pocit příjemné sytosti, který nás provází spolu s úsměvem, jak jsme to pěkně všechno stihli při odchodu z domova.

person-110305_960_720

Dodržujte cca 2 – 3hodinový odstup mezi jednotlivými jídly

Stejně jako přistupujeme ke snídani, bychom měli přistupovat i k dalším jídlům, které během dne konzumujeme. Pokud se stravujeme skutečně pravidelně, pak jistě dodržujeme určitý odstup mezi jednotlivými jídly, abychom dali organismu dostatečný prostor pro jejich strávení a pro správné spalování.  Většinou se jedná o rozmezí 2 – 3 hodin, do něhož vkládáme činnosti, které potřebujeme vykonat. Víme, že na konci toho úseku nás čeká zase další výborná pochoutka, která nás nabije novou energií a silou.

tape-403593_960_720

Praxe je základ

Uvedeme-li tento jednoduchý a účinný systém do praxe, pak okamžitě zjistíme, jak skvěle funguje a přirozeně upravuje čas tak, aby hrál v náš prospěch. Pokud si mezi jídly vytyčíme, co potřebujeme vykonat, tak jsme schopni si je v klidu a pohodě vychutnat. Nebojte se vytvářet pracovní seznamy s úkoly a uvidíte, že si budete schopni vychutnat i odpolední kávu se zdravou sladkostí či slaností. Jdeme-li odpoledne či večer cvičit, určitě je třeba svačinu naplánovat tak, aby nám do počátku fyzické aktivity stihlo slehnout. A po výkonu následuje odměna v podobě chutné a vyvážené večeře, kterou bychom ideálně měli přijmout cca 60 min po ukončení fyzické aktivity. Během další hodiny nám krásně vytráví, protože všechna naše krabičková jídla jsou samozřejmě dobře a rychle stravitelná tak, aby nezatěžovala vaše těla více, než je třeba. A s příjemně plným, ale ne přeplněným žaludkem se následně můžeme odebrat do říše snů s vědomím, kolik jsme toho dnes stihli. A ani to nebolelo, co?

food-1326818_960_720

Staňte se manažery svého vlastního času a vezměte si na pomoc naše krabičky! Dejte nám vědět, jak se vám to daří!

Váš Krabičkujeme tým