V dnešní hektické době je často výzvou najít čas na přípravu zdravého jídla. Pracovní schůzky, termíny a neustálý shon nás mnohdy nutí sáhnout po rychlém občerstvení nebo nezdravých svačinách. Jak ale skloubit náročnou práci a zdravý životní styl? Odpověď spočívá v plánování a organizaci stravování.
Vyhraďte si čas na přípravu jídel na několik dní dopředu, například o víkendu. Připravte si obědy, svačiny i večeře do krabiček a uložte je do lednice či mrazáku. Ušetříte tak čas i peníze a budete mít jistotu, že jíte vyváženě a zdravě.
Mějte na pracovním stole nebo v tašce zdravé svačiny, jako jsou ořechy, proteinové tyčinky bez cukru, čerstvé ovoce nebo zeleninové tyčinky. Když vás přepadne hlad, sáhnete po zdravé alternativě namísto sladkostí z automatu.
Pitný režim je stejně důležitý jako samotné jídlo. Pravidelné pití vody pomáhá udržovat koncentraci a předchází pocitu únavy. Mějte vždy na stole láhev s vodou a připomínejte si, že máte pravidelně pít.
Dopřejte si čas na pauzu a vychutnání jídla v klidu. Jíst při pracovních povinnostech vede k přejídání a snížení spokojenosti z jídla. Vědomé stravování podporuje lepší trávení a větší pocit sytosti.
Oběd by měl být vyvážený a lehce stravitelný, aby nezpůsobil odpolední útlum. Ideální jsou pokrmy bohaté na bílkoviny, jako je grilované kuřecí maso, ryby nebo luštěniny, doplněné o zeleninu a komplexní sacharidy (quinoa, celozrnné těstoviny, batáty).
Skloubit náročnou práci a zdravé stravování nemusí být těžké, pokud si dopředu naplánujete jídelníček a budete mít zdravé jídlo vždy po ruce. Vyvážená strava vám dodá energii na celý den, podpoří produktivitu a celkovou pohodu.
Klíčem je pravidelnost, plánování a vědomé stravování.
Přeji šťastnou volbu
Lucie Tvrdoňová, Krabičkujeme s.r.o.