Proč konzumovat ryby? + 3 RECEPTY!!!

4 dobré důvody pro častou konzumaci ryb: Ne však vícekrát než 3 × týdně!

Rybí maso obsahuje velké množství kvalitních a dobře stravitelných bílkovin. Jeho pravidelná konzumace působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Látky v něm obsažené zlepšují náladu, chrání zrak a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Navíc eliminují i riziko vzniku trombózy. Zařadíte-li ryby do jídelníčku, ochráníte svůj organismus před chorobami spojenými se sníženou funkcí štítné žlázy, revmatickou artritidou, vysokým krevním tlakem, rakovinou tlustého střeva, Alzheimerovou chorobou, kornatění tepen a dokonce i před vznikem lupénky.

Potřebujete ještě další důvody, proč zařadit ryby do svého jídelníčku?

Dobře, tady jsou:

1. Aby mozek dobře fungoval

Kromě vitaminu A a B se v rybím mase nachází i vitamin D a jod, jejichž zvýšenou potřebu vykazují zejména děti. Jsou totiž nezbytné pro správný růst a vývin kostí. Obě tyto látky současně udržují mozek ve správné formě a zpomalují stárnutí. Navzdory tomu všemu se doporučuje nezařazovat rybí maso vícekrát než 3 x týdně. Zejména těhotné ženy by se měly jedení rybího masa vyvarovat, a to kvůli vysokému obsahu rtuti.

2. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin

Rybí tuk obsahuje prospěšné omega 3 mastné kyseliny, které mohou být živočišného nebo rostlinného původu. Ty nás účinně chrání před vznikem potíží s krevním a oběhovým systémem. Vyznavači zdravého životního stylu jistě vědí, že pro tělo je žádoucí doplňovat tuk formou tzv. zdravých tuků. Právě ty dokáží poskytnout ryby – především pak losos, tuňák, makrela, sardinky či sleď. Omega 3 nenasycené kyseliny také potlačují záněty šlach a svalů a příznivě působí na normální stav pohybového aparátu.

3. Snadná příprava

Nejideálnější a nejzdravější způsob přípravy rybího masa je příprava v páře. Lze jej ale i grilovat, dusit, či péci. Rozhodně se nedoporučuje smažení, které znehodnocuje obsažené cenné látky a dochází při něm k uvolňování látek karcinogenních. Ryby podávejme nejčastěji se zeleninovou přílohou, popř. s chlebem. Vhodné jsou i vařené brambory nebo rýže. Podle některých studií se za této kombinace z rybího masa uvolňuje aminokyselina zvaná tryptofan způsobující dobrou náladu. Mozek ji údajně v této formě velmi snadno přijímá.

4. Výborná chuť: Nezapomeňte na sůl a citron

Základem přípravy ryb sladkovodních i mořských je sůl. Ta má na výsledné chuti pokrmu největší podíl.  Velkým pomocníkem proti pachuti rybiny se stává citron. Usnadňuje totiž pronikání soli do masa, čímž pohlcuje pachuť rybiny a bahnitost. Jako koření na ryby se hodí různé druhy bylinek, česnek a chilli.

 

A pro inspiraci přidáváme pár receptů:

 

Losos s dýňovou kaší

Filet z čerstvého lososa

Olivový olej

Citrónová šťáva

Stroužek prolisovaného česneku

Bazalka

Sůl

½ malé máslové dýně

Mandlová smetana

Cibule

Lososa omyjeme, osušíme a potřeme marinádou z olivového oleje, česneku, citrónové šťávy, bazalky, soli a pepře. Necháme chvíli odležet. Poté vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 25 – 30 minut.

Máslovou dýni oloupeme, vybereme dužinu, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Vaříme do změknutí cca 20 min, poté rozmixujeme, zjemníme mandlovou smetanou, dochutíme solí a pepřem. Na závěr vmícháme nadrobno nasekanou cibuli.

Tuňáková pomazánka s ricottou

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

1 balení ricotty

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce sojanézy

1 lžíce octa

Dle chuti sůl a pepř

Všechny ingredience smícháme a umixujeme do hladké konzistence. Podáváme namazané na opečeném celozrnném toastovém chlebu ozdobeném zelenými olivami.

Česnekový pstruh s mrkvovými brambory

1 pstruh

Máslo

Tymián

Česnek

Sůl, pepř, citrónová šťáva

Vykuchaného pstruha naplníme směsí másla, tymiánu, soli, pepře, citronové šťávy a prolisovaného česneku. Položíme na „lůžko“ z drobných mrkvových hranolků a bramborových plátků smíchaných s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí, sladkou paprikou a tymiánem, které jsou položené na pekáčku vyloženém pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30 minut.

Dobrou chuť přeje váš

Krabičkujeme tým