Blahodárné účinky kopřiv

Jak si připravit lahodný a zdravý čaj z kopřiv? Toť otázka pro dnešní článek. Kopřivy řada z nás vnímá jako nepříjemný plevel, který dokáže pořádně poštípat a poranit kůži. Pravdou ovšem je, že v jejich listech se nachází množství látek, které mají na naše těla blahodárné účinky. Uvaříte-li z nich čaj, získáte perfektní prostředek pro prokrvení kůže, pomoc od alergie a načerpání nové síly. Nevěříte? Vyzkoušejte.

cup-2176_960_720

Kopřivu dvoudomou, která se v ČR vyskytuje nejvíce, objevíte většinou v okolí polních cest, řek, v lužních lesích, na zahradách a také všude tam, kde je trochu vlhko. Poznáte ji podle typicky zelených řapíkatých listů. Ony i lodyha jsou posety chlupy, které při kontaktu s lidskou kůží štípou. Krátkodobé popálení způsobuje kombinace histaminu, acetylcholinu a serotoninu, kterou obsahují. Nebojte se však, čaj vás rozhodně pálit nebude. A na kopřivy ani nemusíte chodit. Nově je totiž servírujeme přímo do vašich domovů jako přídavek k pravidelné dodávce našich krabiček. Vlastnoručně a s láskou nasbírané. Což jim samozřejmě přidává na účinnosti.

tea-556777_960_720 (1)

Než si z kopřiv uvaříte čaj, můžete se s nimi zkusit vyšlehat. Podle starých babských rad totiž vyšlehání kopřivami urychluje hojení ran. Kromě toho také prokrvují, z toho důvodu působí jako antirevmatikum či dezinfekce a také jako opatření proti plísním a bakteriím. Aneb jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Tedy trocha pálení je vyvážena kupou pozitivních aspektů. Nechcete-li ale toto podstupovat, zalijte si kopřivy od nás vodou a nechte je chvíli vylouhovat. Oslaďte medem a citronem, přidejte trochu skořice. Budete překvapeni, jak dobrý vznikne nápoj. A nejen dobrý. Nýbrž i zdraví prospěšný.

youth-570881_960_720

Čaj z čerstvých kopřiv pomáhá zlepšovat látkovou výměnu. To v překladu znamená, že zrychluje náš bazální metabolismus, jehož zvyšování znamená rychlejší spalování energie z potravy a tím pádem i správnou redukci tuku. Kromě toho čajík příznivě působí při špatné krvetvorbě (nezapomeňte, že vyšlehání čerstvými kopřivami prokrvuje). Proto se hodí i jako podpora potíží s močovým měchýřem a ledvinami. Snižuje ekzematické projevy i sennou rýmu. U kojících maminek podporuje tvorbu mléka.

Pokud jsme vás stále ještě nepřesvědčili, pak vězte, že čaj zabírá i při bolestech hlavy, únavě a vyčerpanosti. Vašim vlasům dodá hustotu a lesk. Podle některých názorů může působit i jako účinná prevence rakoviny. Díky všem látkám, jejichž obsahem chutný mok oplývá, představuje mimořádně silné přírodní léčivo. Z toho důvodu se nedoporučuje pít jej každodenně po dobu delší než 2 týdnů. Potom si dejte pauzu a začněte třeba zase za další 2 týdny.

nettle-on-a-wooden-background-799938_960_720

Kopřivy využijete i v kuchyni. Chutnají jako špenát a tak můžete překvapit Pepka Námořníka a vyzkoušet tradiční špenátové recepty s užitím kopřiv. Výborná je například tradiční nádivka, která se podává většinou na velikonoce a v níž kopřivy jakožto zelené bylinky symbolizují nové začátky.

Pro zdravou verzi si připravte:

5 celozrnných rohlíků

1 uzené tofu

1 uzený tempeh

1 hrnek sójového mléka (podle potřeby více)

2 cibule

pár stroužků česneku

a pořádnou hrst kopřiv.

Rohlíky nakrájejte na malé kousky, zalijte mlékem a nechte chvilku změknout. Kopřivy spařte horkou vodou. Ostatní ingredience nakrájejte nadrobno a smíchejte v pekáčku vymazaném rostlinným či živočišným máslem i s mléčnými rohlíky. Dochuťte solí a pepřem. Můžete vmíchat ještě 2 rozšlehaná vejce. Pečte v troubě předehřáté na 200° cca 25 – 35 min do zezlátnutí povrchu. Pochoutku si užijte s čerstvým salátkem z rajčat, okurek a ředkviček s kapkou olivového oleje a vinného octa a posypaného pažitkou.

Přejeme vám dobrou chuť k jídlu i pití. Na ovocné očisty nám nějak nezbylo místo. Co se dá dělat. Povyprávíme vám o nich příští týden. Už se těšíte?

Váš Krabičkujeme tým