Chia semínka a jejich využití

Chia semínka – poklad běžců včera i dnes

Fenomén dnešní doby. Drobná, máku podobná, semínka rostlinky jménem šalvěj hispánská, známe spíše pod názvem Chia semínka. Navzdory tomu, že do podvědomí široké veřejnosti se výrazněji dostávají cca v posledních 5 letech, jedná se o plody, které pěstovali již dávní Aztékové. Předpokládá se přitom, že pro ně plnila přibližně stejně významnou hospodářskou úlohu jako kukuřice.

Cenné živiny

Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a především vlákniny. Obsahují řadu antioxidantů a minerálních látek – železo, zinek, hořčík, bor, měď, jód, mangan, molybden, fosfor, draslík, vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K a další zdraví prospěšné vitaminy a minerály.

Jedinečná schopnost vázat na sebe vodu

Zásadní charakteristikou těchto semínek je výborná schopnost vázat na sebe vodu. Právě tato vlastnost byla ceněna aztéckými běžci, kteří díky Chia semínkům byli schopni uběhnout ohromné vzdálenosti bez palčivého pocitu žízně. Chia totiž upravují vodohospodářství v těle a to právě díky tekutině, kterou dokáží natáhnout. Ta se v těle vstřebává pomalu, díky čemuž běžec vydrží bez vody výrazně delší dobu.

Když maraton, tak jedině s Chia

Z toho důvodu představují Chia semínka ideální doplněk stravy pro běžce na dlouhých tratích i dnes. Stačí, když je užijí před výkonem, například ve formě Chia gelu (výborný přírodní iontový nápoj, mimochodem 🙂 ) a potom jim bohatě postačí, doplní-li tekutiny až po ukončení fyzické aktivity.

Skvělá pomoc v kuchyni nejen pro vegany

Schopnost vázat na sebe vodu činí z Chia semínek i ideálního pomocníka v kuchyni, především pak v té veganské. Zde často slouží jako náhrada vajec. Jejich jedinečnou chuť a výhody však mohou okusit i nevegani – jednoduše všichni ti, kteří chtějí do svého jídelníčku vnést trochu toho zdraví a pestrosti.

Hodnotný nutriční profil

Než Vám dodáme pár inspirativních receptů, kterak s Chia semínky v kuchyni naložit, povíme Vám ještě o dalších výhodách, které skýtá jejich vysoce hodnotný nutriční profil. Provedeme to formou srovnání s ostatními potravinami. Benefity, které nabízejí, jsou tak ještě viditelnější a výraznější.

Srovnání obsahu živin semínek Chia s některými potravinami:

  • 2x více proteinů než ve většině ostatních semínek a zrn
  • 5x více vápníku než v mléce, plus obsah boronu, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí (viz Boron)
  • 2x více draslíku než v banánech
  • 3x vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
  • 3x víc železa než ve špenátu
  • 9x víc rostlinných Omega 3 než sója, dvojnásobek Omega 3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% víc Omega 3 než v lněném semínku

Dále vynikají významným obsahem vápníku. Nachází se v nich až 5x více vápníku než v kravském mléce. Kromě toho je „Chia“ vápník po lidské tělo mnohem lépe využitelný než vápník z pasterizovaného mléka.

Pro srovnání: 50g semínek Chia obsahuje přibližně 600 mg plně využitelného vápníku, stejné množství mléka obsahuje jen cca 120 mg vápníku, který je z pasterizovaného mléka pro lidské tělo téměř nevyužitelný. Vysokým obsahem využitelného vápníku se semínka Chia stávají vynikajícím přirozeným zdrojem tohoto minerálu.

Semínka Chia dále obsahují bor – kriticky důležitý minerál pro stavbu kostí. Proto představují ideální potravinu pro ženy, u nichž často již po třicítce dochází k postupnému snižování vápníku v těle. Hodí se i jako účinná prevence před osteoporózou i u starších osob nebo dětí ve vývinu, jejichž tělo má zvýšené nároky na vápník pro tvorbu kostí a zubů.

A jak s nimi nakládat?

Nejlepší je Chia semínka (vcelku nebo umletá) přimíchat do těsta pro výrobu chleba nebo různých sušenek. Chcete-li vyzkoušet třeba Chia perník, nebo Chia bublaninu, pak v oblíbených receptech stačí vejce nahradit 2 lžícemi Chia semínek. Budete překvapeni, jak snadno dosáhnete požadované konzistence těsta a jak lahodně bude výsledek chutnat.

Chia můžete i klíčit – klíčky přidávejte do salátů nebo rizot.

Díky své schopnosti vázat na sebe vodu se Chia semínka hodí pro přípravu nejrůznějších kaší či pudinků. Rovněž je lze použít místo vejce – mají pojivou schopnost.

Základní Chia gel

Přírodní iontový nápoj vytvoříte během pouhých několika minut. Budete potřebovat lžíci Chia semínek, trochu vody, med a citron. Vše jednoduše smíchejte, uzavřete a nechte v lednici. Tento gel lze užívat místo šťávy do pití, nebo místo vejce. Množství surovin určete dle potřeby výsledného množství.

Chia puding

Rozmixujte banán, avokádo, případně přidejte trochu vody. Zasypte lžící Chia semínek. Oslaďte medem či stévií, ochuťte skořicí či pravým holandským kakaem či karobem (nízkotučná náhrada kakaa, jinými slovy též Svatojánský chléb, k dostání ve zdravé výživě). Nechte přes noc nebo pár hodin v lednici a uvidíte, co se stane.

Ovoce můžete libovolně měnit. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte jahody, meruňky, jablko, ananas, přimíchejte kokos, datle. Vytvořte si svěží Chia marmeládu z oblíbeného ovoce.

Který recept Vás zaujal nejvíce? Dejte nám o tom vědět! Těšíme se!

Přejeme mnoho úspěchů při kuchtění s Chia semínky! Jistě si je zamilujete stejně jako my!

Pokud byste měli zájem o skvělý recept na chia čokoládový puding, najdete jeden na Apetitonline.cz –  Chia čokoládový puding s lískovými oříšky a banány.

Váš Krabičkujeme tým