Možná už jste někdy slyšeli o cukru zabijáku. O tom bájném jedu, kterému byste se měli obloukem vyhnout, pokud se chcete dát na dráhu zdravého životního stylu. Konec srandy. My si nemyslíme, že je nutné cukr úplně vysadit. O tom, že bílý cukr ve skutečnosti jed není, jsme psali v článku „Podvod na naše peněženky? Bílý nebo hnědý cukr?“. Nicméně vysazení nebo omezení cukru má spoustu blahodárných účinků, které si v dnešním článku představíme.
Když se vzdáte cukru, tělu se neskutečně uleví, což se dříve či později projeví na zlepšování celé řady obtíží, které vás do té doby možná z nevysvětlitelných důvodů trápily. Na vině byl nadbytek cukru. Hned na začátku si ale musíme vysvětlit, že je řeč o cukru jednoduchém, cukru bílém, cukru, kterým sladíme a který se přidává do pochutin, aby podtrhl jejich chuť. Vysadit tento cukr je něco zcela jiného, než vysadit zdravé komplexní sacharidy, které najdeme v celozrnných obilovinách a luštěninách a které k životu potřebujeme, protože svalům a tělu celkově dodávají živou energii.
Jak se na těle projeví vysazení cukru
Stejně tak se vysazení netýká přírodních cukrů z ovoce, které se v daných potravinách vyskytují přirozeně a které konzumujeme s množstvím vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších živin. Stěžejní je radikálně snížit příjem přidaného cukru, toho bychom denně neměli spořádat více než šest zarovnaných čajových lžiček. Pokud se budete držet pod tímto množstvím, mělo by být vše v pořádku. A jak tedy na těle poznáte, že už cukru nejíte nadbytek?
Čím více cukru jíte, tím více se ho objevuje ve vaší krvi, což může podle výsledků některých studií narušit přirozenou obnovu kolagenních vláken, jež zajišťují pevnost a zdravý vzhled pokožky. Nadbytek cukru ve stravě tak může přispívat k ochabování pleti i k tvorbě vrásek. Když cukr vysadíte, nebo jeho konzumaci alespoň omezíte, mělo by se to časem projevit na zvýšené kvalitě pleti.
Jednoduché cukry se rychle tráví, rychle se dostávají do krevního oběhu, čili rychle dodají energii. Ale stejně rychle a prudce zase způsobí její pokles, po němž následuje únava a touha po dalším stejně rychlém dodání energie. Takže sáhnete po další sladkosti, potom po další… A jak to končí už si můžete domyslet. Ovšem v případě, že přidaný cukr vyměníte za komplexní sacharidy, třeba z domácí bábovky upečené z celozrnné špaldové mouky, z ovesné tyčinky, která je místo cukru oslazena ovocem, nebo z celozrnného toastu s máslem a s domácím džemem, vám energie vydrží dlouho a vy se nebudete potýkat s jejími propady a s věčnou chutí na něco dalšího.
Sladká jídla zvyšují hladinu cukru v krvi, což vede ke zvýšenému vyplavování inzulinu a to časem podporuje ukládání tuku v oblasti pupku. Buňky břišního (viscerálního) tuku vytvářejí chemikálie putující do orgánů a krevních cév, kde způsobují zánět, jenž může přispět ke vzniku onemocnění srdce nebo dokonce rakoviny. Omezením příjmu cukru tak nejen, že zhubnete v oblasti břicha, ale zároveň snížíte riziko vážných onemocnění.
Zvýšená hladina inzulinu způsobuje ukládání tuku nejen v oblasti břicha, ale defacto v celém těle. Pokud ale přidané cukry nahradíte zdravými tuky ve formě ořechů, oliv, avokáda či tmavé čokolády s vysokým procentem kakaa, přispějete k udržení stabilní hladiny inzulinu, vlivem toho se bude méně kilokalorií z jídla ukládat ve formě tuku a vaše postava bude vypadat o poznání lépe.
Kromě toho, že snížení příjmu přidaného cukru způsobí ztrátu nadbytečných kil, více vás ochrání také před cukrovkou druhého typu. Protože strava s nadbytkem rychle stravitelných cukrů vyžaduje zvýšenou činnost slinivky, která uvolňuje inzulín. Nadměrná poptávka po inzulinu může přetížit buňky, jež jej produkují, zapříčinit jejich poruchu a vést k cukrovce.
Tak co myslíte? Půjdete si s námi dát takovou menší bezcukrovou výzvu?
Váš Krabičkujeme tým