Co takhle upéci si štolu?

Štola – tradiční symbol Vánoc zapůjčený od rakouských a německých sousedů.

Ačkoliv na našich českých stolech se o Vánocích objevuje zejména vánočka (recepty na skvělé vánočky v minulém článku), existuje i další druh typického pečiva, který se s touto sváteční dobou pojí. A tím je štola. Štola má svůj původ v Drážďanech, kde byla pravděpodobně poprvé upečena kolem roku 1474. Její tvar představuje Ježíška zabaleného do plenek. Podle tradice by neměla být nakrojena dříve než po bohoslužbě o Štědrém večeru. Tak lze totiž údajně ochránit dům od nemocí a neštěstí.christmas-stollen-448596_960_720

Jedná se o nepletenou vánočku, která se připravuje z kynutého těsta, plní se kořením, ovoňuje esencemi a dochucuje mandlemi a sušeným či kandovaným ovocem.

Jak už to tak s vánočním pečivem bývá, tradiční štola představuje doslova kalorickou bombu. Oproti české vánočce je bohatší na obsah rozinek, mandlí a dalších oříšků a kandovaného ovoce. Především je ale potírána máslem a obalována v moučkovém cukru. Cukrová krusta je společná všem druhům štol – kynutým, tvarohovým, mandlovým, marcipánovým, kakaovým i čokoládovým.

Pokud si chcete vychutnat tuto sladkou dobrotu, nemusíte se obávat velkého množství kalorií. My jsme pro vás připravili recept, který je stejně dobrý jako ty tradiční, ale o mnoho zdravější a lehčí. Vyzkoušejte sami a dejte nám vědět, jak vám zachutnal.

 

Na netradičně tradiční vánoční štolu budeme potřebovat:

½ kostky droždí

50 g třtinového cukru

50 g vanilkové fruktózy

200 g rostlinného tuku Alsan + na potření

700 g polohrubé celozrnné mouky – smícháme ½ na ½ špaldovou a pšeničnou

75 g mandlí

100 g kandovaného ovoce

100 g rozinek

500 ml rumu

½ lžičky skořice

½ lžičky kardamomu

50 ml rumu

Kokosový cukr smíchaný se skořicí na cukrovou krustu

  1. Rozinky 24 hodin máčíme ponořené ve vroucí vodě smíchané s rumem. Pravidelně promícháváme.
  2. Z droždí, ½ mléka a všeho cukru (kromě kokosového se skořicí) vytvoříme kvásek, který necháme 30 minut v teple a přikrytý.
  3. V mouce uděláme důlek, kam vsypeme citronovou kůru, skořici, kardamon a mléko s kváskem. Promícháme a přidáme vejce a tuk. Dbáme na to, aby tuk měl pokojovou teplotu, ale nebyl zase moc rozteklý – potom by těsto bylo příliš mastné. Vypracujeme měkké, pružné a vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout 2 – 3 hodiny.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, vmícháme ovoce, mandle a rozinky a zavineme. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme, spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý.
  5. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě přibližně 30 minut kynout. Následně pečeme při 200°C přibližně 20 minut, potom ztlumíme na 175°C a dopékáme ještě 25 – 30 minut. Průběžně kontrolujeme a provedeme test špejlí.
  6. Upečené potřeme rozpuštěným kokosovým olejem nebo alsanem a posypeme kokosovým cukrem smíchaným se skořicí. Do druhého dne necháme vychladnout, poté zabalíme do potravinové fólie a alobalu a uskladníme v chladném prostředí, kde ale nesmí být přílišná zima.
  7. Štolu necháme 2 – 3 týdny v chladu odpočívat, díky čemuž se skvěle rozvinou všechny chutě a ona bude krásně vláčná.
  8. christmas-stollen-1084954_960_720

Přejeme dobrou štolovanou!

Váš Krabičkujeme tým