Emoční jedení je téma, které se týká více lidí, než bychom si mohli myslet. Kolikrát jste sáhli po čokoládě po náročném dni v práci? Nebo jste se přistihli, že si dáváte „něco malého na zub“ jen proto, že jste unavení, smutní nebo naštvaní? Emoční jedení není o hladu. Je o emocích, které se nevědomky snažíme „zajíst“. Jak ho ale rozpoznat a především zvládnout?
Emoční jedení je stav, kdy používáme jídlo jako prostředek ke zvládání emocí. Může se jednat o stres, úzkost, smutek, osamělost, ale i radost nebo nudu. Problémem je, že jídlo nám sice na chvíli přinese pocit úlevy, ale dlouhodobě nevyřeší příčinu našich pocitů. Navíc může vést k přejídání, výčitkám a zhoršení vztahu k jídlu i k vlastnímu tělu.
Rozlišit emoční hlad od toho fyzického není vždy jednoduché, ale existují určité znaky, které vám mohou pomoci:
Jídlo často funguje jako „nástroj na zvládání emocí“. Už od dětství jsme vedeni k tomu, že sladkost nás odmění nebo utěší. Emoční jedení se může stát způsobem, jak se vyhnout nepříjemným pocitům, jak potlačit stres nebo jak si přinést rychlou dávku radosti a pohody.
Zvládnutí emočního jedení není o striktních zákazech, ale o porozumění vlastním emocím a naučení se je zdravě zvládat. Zde je několik tipů:
Zvládnutí emočního jedení není snadné a nevyřeší se přes noc. Je to proces, který vyžaduje trpělivost a porozumění sobě samým. Pokud se vám podaří rozpoznat, kdy jíte kvůli emocím a ne hladu, jste na dobré cestě. A nezapomeňte, nejde o dokonalost, ale o pokrok.
Autorka článku
Lucie Tvrdoňová, Krabičkujeme s.r.o.