Houbové laskominy

Podzim je tu. Kromě deště a chladu přináší i hřejivé babí léto s poletujícími pavučinkami a ve větru kouzelně vířícím barevným listím. Ty deště ale mají také svou výhodu – v lese vytvářejí vlhké prostředí, které je ideální pro růst hub. A ty my přeci milujeme! 


Rostou? Typická otázka, kterou zarytí houbaři používají snad i místo pozdravu. Odpovědět můžeme naštěstí kladně – ano skutečně, rostou a jak! Potřebujete jen trochu trpělivosti a pořádný košík velký dost na to, aby se vám tam ta kupa voňavých hříbků vešla.

Spojte příjemné s užitečným

Ideálním programem na slunné podzimní odpoledne se může stát výprava za hledáním hub. Spojíte příjemné s užitečným a kromě toho, že si s sebou přinesete prostředky k vytvoření lahodné a typicky podzimní svačiny či večeře, uděláte i něco pro své tělo. Během sbírání hub můžete být na čerstvém vzduchu několik hodin, klidně celý půl den, nebo dokonce i den. V lese jsou kopce, které je třeba zdolávat, a dostanete-li se hlouběji, i terén se stává pro chůzi náročnějším. Necháte-li navíc auto doma a na místo sběru se vydáte hezky po svých, pravděpodobně za den nachodíte i pěkných pár kilometrů. A nejlepší na tom je, že na houby se můžete vydat i v lehkém dešti. Koruny stromů totiž nějakou tu kapku zadrží a poskytnout vám tak suchý přístřešek.

Hříbkové houbování

Navíc po dlouhém dni stráveném venku bude taková chutná teplá večeře šmakovat úplně jinak. Fyzická aktivita jen znásobí požitek z připravovaného jídla. My máme nejraději hříbky – jednak nám nejvíce chutnají, jednak je mezi ostatními vždy bezpečně poznáme. K hříbkům se hodí kmín, sůl, pepř a majoránka. Nic více není třeba. Nechceme přeci přílišnými dochucovadly nechat zaniknout charakteristickou chuť hub.

Připravili jsme si pro vás lahodný recept, který se hodí jako oběd, nebo i jako večeře – v takovém případě jen uberte na těstovinách. Jídlo je to syté a výživné. Houby se obecně hůře tráví, proto jsme nechtěli přidávat další polínka do ohně a vynechali jsme smetanu. Na krémovosti to ale rozhodně neubralo. Zkuste a posuďte sami.

Co budete potřebovat?

Vlastnoručně nasbírané hříbky
Cibuli
Špaldové těstoviny (špagety)
1-2 lžičky kokosového oleje
1-2 lžíce lahůdkového droždí
Sýr Madeland Fitness
Sůl, pepř, kmín, majoránka

Na pánvi na kokosovém oleji do zlatova orestujeme cibulku. Přidáme nakrájené houby. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Restujeme do změknutí hub. Mezitím si podle návodu uvaříme špagety. Podlijeme směs trochou vody, necháme odpařit a poté zasypeme lahůdkovým droždím. Promícháme a vytvoříme tak lehkou krémovou omáčku podobnou spíše dipu. Přidáme uvařené špagety a mícháme do propojení chutí. Poté stáhneme plamen a vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr. Podáváme s pokrájeným čerstvým rajčetem.

Dobrou houbovou!

Váš Krabičkujeme tým