Stres způsobuje dva extrémy. Někomu se jeho vlivem stáhne žaludek natolik, že není schopen pozřít ani sousto, v jiném naopak probouzí neukojitelnou chuť po jídle, která nevyhnutelně vede k přejídání. V obou případech dokáže s naším zažíváním pořádně zacvičit. Jak problém vyřešit?
Stav těla a mysli, duše nebo ducha, chcete-li, je provázán více, než si v běžném životě možná uvědomujeme. Své zkušenosti s tím má i naše šéfová Lůca, která se ve svých poradnách zdravého hubnutí setkává se dvěma extrémy, jež způsobuje nápor stresu. V obou hrají roli nezvládnuté emoce, které nás na jedné straně nutí k půstu a na straně druhé k přejídání. Je jasné, že ani jedna z variant našemu zdraví neprospívá. Jak ale bojovat s nepřítelem, který není vidět?
Jaký je vztah mezi stresem a chutí k jídlu
Nuda, osamělost, úzkost, deprese nebo záchvaty paniky jsou stresové stavy, během nichž je uvolňován hormon kortizol. Jeho vlivem můžeme cítit potřebu plnit se a když se nám nedostává vnitřního naplnění, které potřebujeme, převezme tuto úlohu jídlo, jež nám přinese chvilkové potěšení. V opačném případě si můžeme připadat přeplnění emocemi, které se nám nedaří zvládat, důsledkem toho se nám stahuje žaludek, a představa, že bychom do sebe dostali cokoliv dalšího, v podobě jídla nebo i pití, je téměř nesnesitelná.
Jak zkrotit emoce a v klidu se najíst
Hlubší psychické problémy je samozřejmě na místě řešit s erudovaným odborníkem, který nás vyslechne a doporučí nejlepší možné řešení. V některých mírnějších případech si ale můžeme pomoci sami a to tím, že se naučíme stres dostat pod kontrolu. To mohou podpořit i určitá s jídlem související opatření, která nás vůči stresu učiní odolnějšími. Co naše šéfová Lůca doporučuje v poradnách svým klientům?
Vyvážená strava plná bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků a vlákniny žaludku dobře sedne, zasytí, ale díky vysoké výživové hodnotě nezaplní přehnaně, protože jí nesníte tolik, co nezdravých pochutin. Jinými slovy v menším objemu do sebe dostanete více energie, čili budete mít sílu na zvládání běžných úkonů, nebudete přejedení a nebude vám těžko. Lidé, kteří mají problém spíše se stresovým půstem, s radostí zjistí, že aby se jim ulevilo, stačí pár soust kvalitní stravy. Skvěle funguje libové maso, tempeh, ořechy nebo avokádo, to vše můžete doplnit čerstvou zeleninovou a ovocem.
Čím déle budete bez jídla, tím větší bude váš hlad nebo naopak vaše nevolnost. Proti obojímu se dá bojovat jednoduchým způsobem – stejně, jako myslíte na pitný režim, myslete i na režim stravování a každé 2-3 hodiny si zobněte nějakou výživnou svačinku. Jednak vás nebude honit mlsná, protože budete sytí, jednak vám nebude nevolno a slabo, což ještě zvyšuje pocity staženého žaludku a celkové nervózy.
Spíše než abyste hledali, co a jak nejde a co a jak je špatně, se snažte všímat si toho, co a jak jde a co a jak je dobře. Vždy záleží na tom, jak se na věci podíváme, z jakého úhlu pohledu, a čemu dáme pozornost. Naučme se dávat pozornost dobrým věcem, trénujme tento přístup denně a jistojistě se to projeví i na snížení míry prožívaného stresu. Neznamená to ignorovat negativno, znamená to nenechat se jím pohlcovat a ovlivňovat.
Nehltejte. Kromě jídla tak spolykáte i spoustu vzduchu a bude vám špatně od žaludku. Navíc v hltání se ztrácí přirozená záklopka, čili se snadno přejíte. Rozkousejte několikrát každé sousto, vnímejte chuť a texturu jídla, vychutnávejte ho a užívejte si ho. Naučte se jíst jen to, co vám skutečně chutná. A važte si toho, že něco takového můžete jíst. K jídlu, jehož si vážíte, si vybudujete úplně jiný vztah.
Udělejte si z jídla rituál. Vědomě se rozhodněte, že si k němu v klidu sednete v prostředí, které vám dělá dobře. Je jedno, zda to bude oblíbený kout v bytě, auto, pohovka doma či v kanceláři nebo třeba klidně postel. Důležité je, aby vám místo, na němž se budete jezení věnovat, prospívalo a abyste se v něm cítili ve své kůži. S pohodovým vnitřním rozpoložením se změní i vztah k jídlu. Budete si ho chtít užít.
Držíme vám pěsti při zvládání emocí a dobrou chuť u každého jídla.
Váš Krabičkujeme tým