Snídat, či nesnídat?
Snídat či nesnídat? Toť otázka, z níž vyplývá téma dnešního článku. Lze říci, že současná doba poskytuje dobrou živnou půdu pro četné diskuze týkající se nejrůznějších výživových doporučení. Setkat se můžete skutečně téměř se vším. Od dělené stravy, po půst až po výživu pouze skrze pránickou energii. Ano, skutečně existují lidé, kteří nejen, že nesnídají, ale ani celé dny nejedí. To ale není nic pro nás. Logicky vzato, fyzicky aktivní a běžně fungující člověk potřebuje doplňovat energii z potravin. A my si zkrátka stojíme za tím, že v tomto směru vše začíná i končí snídaní.
Odpověď zní: ANO. SNÍDEJTE.
Naše odpověď na otázku, zda snídat či nesnídat, tedy rozhodně zní ano. Ano, snídat. Vycházíme tak nejen z našich odborných znalostí, které neustále aktivně oživujeme a doplňujeme, ale i z vlastních zkušeností. Protože jak jsme psali minule, praxe je základ. A pokud si skutečně nevyzkoušíte, jaké to je nesnídat, možná nikdy nepochopíte, proč považujeme snídani za základ dne. Tím vás samozřejmě nechceme k ničemu nabádat, ba naopak. My jsme tu zkušenost provedli za vás, aby vy jste nemuseli a mohli si jen užívat výborných krabičkových snídaní, které pro vás s láskou chystáme.
Běhat na lačno?
Hodně diskutabilní záležitostí se snídaně stává právě v souvislosti s fyzickou aktivitou. Zde často dochází k mylnému názoru, že trénink na lačno zvyšuje efektivitu a výkonnost. Soudě dle naší zkušenosti, opak je pravdou. Ať už jdete ráno hned po probuzení běhat, cvičit jógu, nebo posilovat, dejte si něco k jídlu. Může to být třeba jen banán nebo rostlinný protein, jímž lze, na rozdíl od klasických syrovátkových, jednoduše doplnit bílkoviny, abychom se dostali na požadovanou denní gramáž. Obsahuje přitom stejné spektrum aminokyselin, které chrání naši svalovinu před poškozením, a zároveň napomáhají její regeneraci. A přesně to se nestane, když si ráno před započetím fyzické aktivity nic nedáte. Nejen, že vám během výkonu bude scházet energie, kromě toho přijde celé cvičení nazmar.
Spánek je dobou odpočinku a regenerace
A víte proč? Spánek je dobou poskytující tělu čas pro odpočinek a regeneraci. V těle probíhají tzv. katabolické, neboli rozkladné procesy, během nichž se uvolňuje energie. Půjdeme-li ráno cvičit na lačno, tyto rozkladné děje se nezastaví a budou pokračovat dál, ačkoliv tělo již nebude v režimu odpočinek. Tím tratí naše těžce budovaná aktivní hmotnost, tedy svaly, na nichž tak poctivě pracujeme. Nasnídáme-li se však ráno cca do 30 – 60 minut po probuzení, tyto děje zastavíme, jelikož dodáme potřebnou energii. Za fyzickou aktivitu přitom nemusíme v tomto smyslu brát pouze sport, ale i běžné činnosti, které po ránu vykonáváme. Tělo potřebuje určité množství síly i na vyčištění zubů, učesání, obléknutí, odchod do práce. Zní to legračně, ale je to tak.
Příjem sacharidů centrujte do ranních a dopoledních hodin
Dalším faktem mluvícím ve prospěch snídaní je skutečnost, že živiny přijaté v ranních či dopoledních hodinách tvoří zásobárnu vitality, z níž následně těžíme po zbytek dne. Právě proto tolik záleží na skladbě snídaně a její potřebě celkově. Vynecháme-li ji, pak jednak budeme mít během dne tendence k přejídání, nebo nás alespoň bude honit nepříjemná paní mlsná J, jednak nás dříve či později dožene únava a spolu s ní i špatná nálada. Proto snídejte. Snídejte a buďte zdraví, fit a veselí. Stejně jako my J
A jak snídani sestavit, aby prospívala nejen našim chuťovým buňkám, ale i všem ostatním? Do první poloviny dne bychom měli centrovat příjem především sacharidů a cukrů, mělo by se ale objevit i určité množství bílkovin. Je totiž dokázáno, že naše tělo nedokáže jednorázově vstřebat vyšší dávku proteinů než je 30 g. Tedy je dobré jejich příjem rovnoměrně rozložit do menších dávek. Respektive v každé porci přijmout určité množství bílkovin. Dle této filozofie sestavujeme i jídelníček v našich krabičkách, aby vaše tělíčka prospívala, a vy abyste se cítili dobře J
Jak sestavit snídani, aby prospívala i chutnala?
Budeme-li se tedy držet doporučeného schématu, pak by se ve snídani měl objevit nějaký zdroj sacharidů, ideálně komplexních, z nichž se energie uvolňuje postupně, tedy nám pocit sytosti vydrží podstatně delší dobu. Dále již zmíněné určité množství bílkovin, kousek ovoce, nějaký zdravý tuk v podobě oříšků či nějakého prémiového oleje, třeba kokosového. Ten nejen, že zvýší sytivost pokrmu, kromě toho i usnadní vstřebávání živin z ostatních surovin. Ideální pokrm kombinující všechny uvedené složky představuje kaše.
Pohanka pro zdravé cévy, a nejen pro ně
Vezměme si třeba pohankovou. Pohanka, jako významný zdroj flavonoidu rutinu, který je dobrý pro zdravé cévy, představuje jak zdroj komplexních sacharidů, tak i kvalitních rostlinných bílkovin. Smíchejme ji s ovocem, sušeným či čerstvým, a rázem máme zdroj přírodního cukru. Díl bílkoviny zajistí kravské či rostlinné mléko, zdravý tuk hrst ořechů a lžička kokosového oleje. Lahodnou pochoutku, která zpříjemní den již od rána, připravíte velice jednoduše během několika málo minut. Užijete-li pohankovou krupici, můžete se vrátit do dětských let a vychutnat si jemnou sladkost v lehce netradiční podobě.
Na 1 porci pohankové krupičky budete potřebovat:
½ hrníčku pohankové krupice
Hrst borůvek (nebo rozinek, sušených brusinek, rybízu, jahod, meruněk, …)
Šálek sójového mléka
Hrst ořechů
Skořice, kakao, med dle chuti
V hrníčku nechte rozehřát mléko, jakmile začne vřít, stáhněte plamen na minimum a pomalu vsypávejte krupičku za stálého míchání metličkou či vidličkou. Pokračujte až do vytvoření kašovité konzistence, případně dle potřeby dolévejte mléko či vodu. Pro provonění celého bytu a získání jemné skořicové chuti vsypte před začátkem přípravy do ohřívajícího se mléka špetku skořice. Ta nejen, že zahřívá a krásně voní a chutná, kromě toho je i přírodním lékem trudnomyslnosti a špatné nálady. Kaši promastěte lžičkou kokosového oleje, ozdobte ovocem a ořechy. Dle chuti doslaďte medem, posypte skořicí či kakaem.
Chtěli byste se o tématu kaší dozvědět trochu více? Co všechno lze užít k přípravě výborné kaše? Nebo jak ozvláštnit tu oblíbenou, aby chutnala pokaždé jinak?
Třeba vám o tom něco povíme v příštím článku….
Přejeme dobrou chuť k vaší snídani!
Váš Krabičkujeme tým