4 pilíře zdravého životního stylu a trvalých výsledků
Stejně tak rychlá a radikální redukce bývá často spojena s nepříjemnými doprovodnými jevy, jako jsou bolesti kloubů, podráždění žlučníku a žaludku, pokles imunity a psychický rozklad. Optimální výsledek je naopak záležitostí dlouhodobou. V ideálním případě související s celkovou změnou životního stylu a stravovacích návyků. Cílem snahy o dosažení optimální tělesné hmotnosti je nejen zabránit prudkým změnám tělesné hmotnosti, ale také pokud možno co nejvíce omezit množství tukové hmoty bez ztráty hmoty svalové. Jedině to totiž zaručuje, že se shozená kila nevrátí zpět.
Co je třeba si uvědomit, aby se nám pracně shozená kila nevrátila zpátky?
1. Více svalů znamená více energie
Svalová buňka spaluje energii až 4 × rychleji než buňka tuková. Čím více tedy máme svalové hmoty, tím rychleji pracuje náš bazální metabolismus. Jeho hodnota vypovídá o tom, jak rychle naše tělo dokáže spálit energii z přijímané stravy. Kromě toho vypovídá i o energii, kterou naše tělo musí vynaložit pro udržení svého chodu a naší existence. Jedná se o děje jako je látková výměna, dýchaní, vyměšování, apod. Dává tedy informaci o energetickém výdeji organismu v klidovém stavu. Hodnota se určuje dle pohlaví, věku, hmotnosti, obsahu tuku v těle a četnosti pohybové aktivity. Lze z ní vyčíst potřebný příjem kalorií i optimální potřebu fyzické aktivity (energetického výdeje) vzhledem k životnímu stylu. Sledování tohoto čísla dlouhodobě vede k udržení optimální váhy přirozenou cestou. Hodnota bazálního metabolismu se zvyšuje s množstvím aktivní hmotnosti. S tím souvisí i vyšší tělesná kondice.
Vybírejte si potraviny, které byly co nejméně průmyslově zpracované. Všímejte si, co nabízí příroda. Přijímejte co nejvíce složek jídelníčku v přirozené naturální formě. Omezte cukr. Solte méně. Vychutnejte specifickou chuť každé potraviny. Stimulujte své chuťové buňky ne množstvím užitého koření, ale volbou vhodných pochutin. Jezte ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny a ořechy. Dopřejte si kvalitní mléčné výrobky – bez příchuti, neslazené. Vybírejte maso z bio chovů a vejce z podestýlky. Hleďte na etické zásady zacházení se zvířaty. Zajistěte tělu dostatek bílkovin z rostlinných i živočišných zdrojů. Pokud bude tělo dostávat to, co potřebuje, nebude mít nutkání dohánět nedostatek někde jinde.
3. Jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina obsahují tzv. organickou vodu, tedy vodu s četnými benefity. Jedná se vlastně o vodu v té nejčistší formě. Je přirozeně obohacena o vitamíny, minerály a enzymy, které nám mohou poskytnout pouze čerstvé a tepelně neupravené plody. Naše tělo přijaté látky dokáže účelně zpracovat a zužitkovat, tudíž již necítí tak silnou potřebu přijímat vodu z dalších zdrojů. Je dokonale hydratované, svěží a plné síly a energie.
Snažte se pít cca 2l denně v závislosti na četnosti a délce fyzické aktivity. Pijte postupně, po malých dávkách. Nárazově velké množství vody přijaté najednou jednak naše tělo nedokáže účelně využít, jednak zatěžuje žaludek i ledviny. Volte ideálně čistou stolní neperlivou a neochucenou vodu. Klidně i tu z kohoutku. Pro oživení přihoďte plátek citronu. Vhodné jsou i neslazené ovocné či bylinné čaje, eventuálně ovocné šťávy ředěné vodou. Vyvarujte se konzumace nápojů slazených a perlivých. Oxid uhličitý, resp. bublinky, v perlivých vodách, zvyšuje chuť k jídlu. Při velkých ztrátách vody pocením (při intenzivní fyzické aktivitě) je třeba doplnit minerály, např. formou iontových nápojů.
A hlavně – všechno dělejte s chutí a radostí z toho, že to můžete dělat. Nezapomínejme, že veselá mysl je půl zdraví!
Aby vám za všech okolností bylo veselo přeje
Váš Krabičkujeme tým