6 podzimních receptů na lahodné kašičky, které prohřejí mrazivá rána.
Podzim už nějaký ten pátek kraluje místo teplého léta a zatím máme to štěstí, že nám většinou ukazuje svou vlídnější tvář plnou sluníčka a krásných barev. Přesto, že se již pomalu blíží zima a spolu s ní i jedno z nejkrásnějších ročních období – advent – i přesto, že většina obchodů i televizních stanic již ponechává velký prostor vánoční tematice, jsme se rozhodli nepředbíhat a ještě chvíli zůstat tam, kde se nacházíme – v podzimu.
Vždyť proč spěchat, když skýtá tolik možností, jak se dobře pobavit a lahodně najíst?
V duchu toho bychom vás chtěli zásobit šesticí receptů na výborné podzimní kaše, které prohřejí chladná podzimní rána a vašim žaludkům dají solidní základ do nového dne.
Zároveň se jedná o jakousi předzvěst zdravých adventně-vánočních receptů, protože přeci jen už tak nějak zavání skořicí, perníkovým kořením, sušeným ovocem, ořechy, kokosem a jistou svátečností, která je s těmito vůněmi a chutěmi spojována.
A nebojte se – víme, že článek věnovaný kaším jsme už jednou publikovali. Tady samozřejmě najdete kaše jiné, nové a zcela originální.
Nuže? Pusťme se do toho! Všechny kaše máte hotové během za pár minut.
Většina z nich se totiž nevaří klasickým způsobem, ale pouze se přelijí horkou vodou, přikryjí a nechají odstát. Což vám zároveň poskytne i více času, který můžete věnovat potřebným ranním činnostem. Během chvilky tak vykouzlíte lahodnou dobrotu, která v ranních hodinách mrazivého listopadu jistě potěší více než studený jogurt, nebo čerstvé ovoce. To můžeme snídat v létě. Na podzim a v zimě si dopřejme kaše.
Kokosovo-kukuřičná karobová chia kaše
Lžička chia semínek
Lžička karobu
½ šálku sušeného banánu
¼ šálku kokosové mouky (nebo strouhaného kokosu)
¼ šálku kukuřičné mouky hladké
cca šálek horké vody
Med, stévie, skořice
Vše smícháme a postupně, za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky) přiléváme vodu až do požadované konzistence. Kaše je krásně hustá a hodně sytá.
–
Krémová kokosovo-otrubová chia kaše
¼ šálku kokosové mouky
¼ šálku ovesných otrub
½ šálku sušeného ananasu
Lžička chia semínek
Lžička pravého holandského kakaa
Stévie či med na případné doslazení
Vše smícháme, zalijeme horkou vodou – spíše více, odhadem cca šálek – a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme a necháme 5 – 10 min odstát. Kaše je hodně hustá, krémová a lahodná. Zasytí na dlouhou dobu.
Ovesná chia kaše
½ šálku ovesných vloček
Šálek mandlového mléka
2 kiwi
Lžíce chia semínek
Med, stévie, perníkové koření
Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme, osladíme stévií či medem dle chuti a dáme na noc odležet do ledničky. Ráno na nás bude čekat lahodná dobrota, co po ránu na zasytí a na dlouhou dobu dodá energii. Možno ozvláštnit přidáním ananasu – pak připomíná oblíbený koktejl Piňa Colada. Kdo chce, může na změnu chuti přidat i lžíci dýňového semínka. V letních měsících jíme studené, na podzim a v zimě přihřejeme.
–
Skoro-adventní ranní kašička, co zahřeje tělo i duši
¼ šálku kukuřičné krupice
¼ šálku hladké kukuřičné mouky
½ šálku sušených meruněk
Lžíce kešu ořechů
Med či stévie na případné doslazení
Perníkové koření na dochucení
Šálek vroucí vody
Vše zalijeme vroucí vodou a důkladně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjeme, necháme chvilku odstát a můžeme se do toho s chutí pustit. Víte, co se říká – s chutí do toho a půl je hotovo.
Amarantovo-datlové pohlazení
½ šálku amarantu
½ šálku datlí
¼ šálku dýňového semínka
Přibližně šálek vody
Stévie či med na případné doslazení (ale zřejmě nebude potřeba díky datlím)
Skořice na dochucení
Všechny ingredience přes noc namočíme, datle nakrájíme na drobné kousíčky. Ráno jen necháme pod pokličkou na mírném ohni probublat do vzniku kaše. Poté stáhneme z plotny, vmícháme lžičku kokosového oleje a zasypeme skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat. Kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem.
½ šálku pohanky
Lžíce chia semínek
2 mandarinky
Šálek vody
Skořice, stévie, med
Vše smícháme a necháme přes noc odležet. Ráno jen lehce prohřejeme.
Tak co, také už se nemůžete dočkat rána, až si budete moci připravit jednu z našich kaší?
A už víte kterou?
Přejeme dobrou kašovanou!
Váš Krabičkujeme tým