Co vás napadne jako první surovina připomínající podzim? Nás rozhodně dýně. Ať už vydlabaná, nebo uvařená. Tahle oranžová, žlutá, nebo zelená tykev, nabízí velkou spoustu možností. My si dnes ukážeme jednu z nich. Pokud k dýni přidáte cizrnu a kokosové mléko, vznikne chutný a vyvážený pokrm, který obsahuje vše, co je pro naše tělo dobré.
Co budete potřebovat?
1 velká máslová dýně nebo 2 hokkaido dýně
400 g vařená nebo sterilovaná cizrna
8 ks nahrubo nasekané šalotky
1 lžíce nasekaného česneku
1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
1 ks nasekané čerstvé chilli papričky
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky koření Garam masala
1/4 lžičky mletého pepře
400 g drcená rajčata v plechovce
400 g kokosové mléko
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce rybí omáčky
šťáva z 1/2 limetky
sůl
Na ozdobení:
pražená dýňová semínka
čerstvé klíčky
Jak na to?
Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostičky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a promíchejte. Dejte péct do trouby do poloměkka na 180 °C na 15 minut.
Připravte si hlubokou pánev nebo hrnec a rozehřejte olej. Pozvolna opečte zázvor, česnek a šalotku. Přidejte garam masalu, kurkumu, pepř a orestujte dokud se koření nerozvoní. Poté přimíchejte drcená rajčata, chilli, přiveďte k varu a zalijte kokosovým mlékem.
Jakmile se omáčka začne vařit přidejte cizrnu a za pár minut i dýni, kterou jste předtím pekli v troubě. Vařte dokud není dýně měkká. Na závěr dochuťte rybí omáčkou, limetkou a osolte.
Můžete dozdobit dýňovými semínky a čerstvými klíčky.
Dobrou chuť
Krabičkujeme tým