RECEPT na cizrnovo-dýňové kari s kokosovým mlékem

Co vás napadne jako první surovina připomínající podzim? Nás rozhodně dýně. Ať už vydlabaná, nebo uvařená. Tahle oranžová, žlutá, nebo zelená tykev, nabízí velkou spoustu možností. My si dnes ukážeme jednu z nich. Pokud k dýni přidáte cizrnu a kokosové mléko, vznikne chutný a vyvážený pokrm, který obsahuje vše, co je pro naše tělo dobré.

Co budete potřebovat?

1 velká máslová dýně nebo 2 hokkaido dýně

400 g vařená nebo sterilovaná cizrna

8 ks nahrubo nasekané šalotky

1 lžíce nasekaného česneku

1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru

1 ks nasekané čerstvé chilli papričky

1 lžička mleté kurkumy

2 lžičky koření Garam masala

1/4 lžičky mletého pepře

400 g drcená rajčata v plechovce

400 g kokosové mléko

3 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce rybí omáčky

šťáva z 1/2 limetky

sůl

Na ozdobení:

pražená dýňová semínka

čerstvé klíčky

Jak na to?

Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostičky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a promíchejte. Dejte péct do trouby do poloměkka na 180 °C na 15 minut. 

Připravte si hlubokou pánev nebo hrnec a rozehřejte olej. Pozvolna opečte zázvor, česnek a šalotku. Přidejte garam masalu, kurkumu, pepř a orestujte dokud se koření nerozvoní. Poté přimíchejte drcená rajčata, chilli, přiveďte k varu a zalijte kokosovým mlékem.

Jakmile se omáčka začne vařit přidejte cizrnu a za pár minut i dýni, kterou jste předtím pekli v troubě. Vařte dokud není dýně měkká. Na závěr dochuťte rybí omáčkou, limetkou a osolte. 

Můžete dozdobit dýňovými semínky a čerstvými klíčky.

Dobrou chuť

Krabičkujeme tým