Na našich akcích jsme nyní uspěli s receptem, který sice neřadíme mezi nejzdravější, ale blíží se Vánoce a tak si ty chladné dny trochu osladíme, co vy na to? Kyselá citronová chuť našeho krému dodá mandlovému lineckému cukroví velmi originální chuť a ještě se doplníte o vitamín C. Mandle dodají receptu širokou škálu minerálních látek, jako mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Kromě toho mají vysoký obsah vlákniny, která napomáhá ke správnému trávení. Obsahují vitamin E, což je významný antioxidant a také vitamín B2, který je důležitý pro náš metabolismus. Tak pojďme na to.
Ingredience na mandlová kolečka:
200g hladké mouky
100g mletých mandlí
80g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Citronová kůra z jednoho citronu
Špetka mleté skořice
170g másla
1 žloutek
Postup na kolečka:
Hladkou mouku smícháme s mletými mandlemi, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou z citronu a skořicí. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vypracujeme na drobenku. Nakonec přidáme žloutek a spojíme v hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v ledničce.
Nyní postupujeme stejně jako při výrově lineckého cukroví. Předehřejeme si troubu na 160 °C, na plech dáme pečící papír. Pracovní plochu poprášíme hladkou moukou, odpočinuté těsto rozválíme na cca půl centimetrovou placku a tvoříme kolečka, nebo jiné tvary dle našich preferencí. Polovině vykrojených koleček udělejte uprostřed ještě malé kolečko.
Pečeme cca 10 minut zvlášť kolečka bez otvorů a zvlášť kolečka s otvory. Upečené a vychladlé tvary slepujeme citronovým krémem.
Ingredience a postup na citronový krém:
4 žloutky
70g třtinového cukru
70ml citronové šťávy z čerstvého citronu
50g másla
Citronová kůra ze dvou citronů
Všechny ingredience smícháme v hrnci na plotně za nízké teploty. Mícháme do úplného zhoustnutí krému.
Nechte si chutnat a užívejte si předvánoční čas v klidu a pohodě.
Lucie Tvrdoňová, Krabičkujeme