Recept na pampeliškový med

Je to zase tady. Zahrady a louky nám zežloutly a my se můžeme konečně pustit do pampeliškového medu. Ve skutečnosti se nejedná o pravý med, spíše o pampeliškový sirup, ale to nic nemění na tom, že jde o velmi oblíbené sladidlo, které si snadno vyrobíme doma.

Můj postup se možná trochu liší od toho, který znáte vy a to hlavně dobou přípravy, mě se ale velmi osvědčil a dělám podle něj pampeliškový med každý rok.

Doporučuji sbírat květy pampelišek, když svítí sluníčko a květy jsou krásně otevřené, sbírejte pouze hlavičky, stonky byste potom museli otrhávat, protože by díky nim med zhořknul.

Potřebovat budete:

  • 750ml vody
  • 350g pampelišek (zhruba 380 kusů)
  • 1 bio citrón
  • 750g třtinového cukru (samozřejmě můžete použít i klasický, nebo je namíchat)

Postup:

  1. Nejprve si natrhejte pampelišky. Dejte si pozor na místo, kde budete sbírat. Vyhněte se těm, které rostou u silnice, nebo u cesty, kam chodí pejsci vykonávat potřebu. 
  2. Pampelišky rozložte na plechy a nechte je odpočinout, často z nich vylezou broučci a jiná havěť. Bacha, může se objevit i pavouk. V takovém případě zachovejte paniku a zakřičte, někdo vás přijde zachránit. Čím déle je necháte odpočívat, tím více se květy zavřou, ale nebojte, nemá to vliv na kvalitu výsledného medu.
  3. Pampelišky dejte do 750g vody a přidejte chemicky neošetřený citron, nakrájený na čtvrtky. Pokud máte chemicky ošetřený, oloupejte ho.
  4. Přiveďte k varu (cca 100 stupňů Celsia) a vařte zhruba 15 minut.
  5. Nechte louhovat 3 hodiny.
  6. Nyní sceďte celý obsah do jiného hrnce, květy vymačkejte, citrony také.
  7. Přidejte třtinový cukr a přiveďte opět k varu. Vařte dalších 40 minut. Během vaření občas míchejte. Pokud se vám bude zdát, že med ne a ne houstnout, nevěšte hlavu, zhoustne až později ve skleničkách.
  8. Ještě horký med nalijte do uzavíratelných sklenic a pevně uzavřete.

Letos se mi stalo, že mi med zhoustl jako nikdy, přestože jsem dodržela stejný postup. Příroda se každý rok mění a dost možná byly pampelišky plné pilu. Loni to byl spíše takový pampeliškový sirup a letos mi díky hustotě nejde ani namazat na chleba.

Budu velmi ráda, když mi napíšete i své tipy a postřehy k receptu. 

Vaše Lucka Tvrdoňová z Krabičkujeme.