Netradičně tradiční pochoutka: Kynuté buchty bez mléka a vajec
Ať už si kdo chce, co chce, říká, pravdou je, že česká kuchyně je skutečně výborná a bezkonkurenční. To potvrdí každý správný Čech. Stejně tak je však bohužel pravdou i to, že česká kuchyně není kdovíjak zdravá. To také potvrdí každý správný Čech.
Mastné, tučné, těžké. Přesně tak bychom mohli stručně charakterizovat typické české jídlo. Pozor – ještě jsme zapomněli na sladké. Vezměme jako příklad třeba typické české buchty. Ano, jsou skvělé. Můžeme se po nich utlouci. A nejlepší stejně umí naše babička. Jenže, ruku na srdce, když se snažíme najet na zdravý životní styl, dostat se do kondice a shodit nějaká přebytečná kila, nebudou pro nás kynuté buchty tou pravou pochoutkou.
STOP! My v Krabičkujeme říkáme: Proč ne?
Protože zdravý životní styl je hravý a zábavný. Nám nejde o to, abyste se zbavili všeho, co máte rádi, jen proto, abyste vypadali tak, jak vypadat chcete. Nám jde o to, abyste si pochutnali a u toho se cítili dobře. A ono cítit se dobře souvisí i s vnitřní pohodou a klidem. Jak se mohu cítit dobře, když si násilím odpírám něco, co mám rád/a?
Odpověď zní: Najít k tomu, co mi chutná, zdravou alternativu!
A přesně takovou dnes přinášíme. Představujeme recept na super zdravé, ale také super dobré kynuté české buchty s povidly. A bonus navíc: Mohou si je dopřát i přátelé vegani. Protože pro jejich přípravu nepotřebujete ani mléko, ani vejce. A jde to. Podívejte se sami.
Veganské kynuté buchty
Kvásek:
¼ litru vlažného sójového mléka
1 kostka droždí
100 g třtinového nebo kokosového cukru
Špetka žitné mouky
Klasickým způsobem vytvoříme kvásek, který necháme v teple vzejít.
Ke kvásku přidáme:
Nastrouhanou citrónovou kůru z 1 citrónu
Špetku soli
Cca 100 g rozpuštěného rostlinného tuku (nejlépe Alsanu, popř. kokosového oleje)
Postupně přisypáváme hladkou žitnou mouku a hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a na ruce. Vzniklé těsto necháme přikryté v teple vykynout a dále postupujeme stejně jako u klasických buchet: Krájíme čtverečky, plníme domácími povidly, potíráme rozpuštěným rostlinným tukem a klademe do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě předehřáté na 180° přibližně 30 minut.
Buďte si jistí, že až si budete tyhle buchty na sluníčku vychutnávat u šálku kvalitní kávy, rozhodně vás nebudou muset trápit výčitky svědomí!
Přejeme dobrou buchtovanou!
Váš Krabičkujeme tým