V Krabičkujeme máme srílanský týden: Na co se klienti mohou těšit?
Srí Lanka: kouzelný ostrov plný koření, dříve známý jako Cejlon, je bohatým zdrojem inspirace pro všechny milovníky lehké a zdravé kuchyně. A tak není divu, že zcela uchvátil naši šéfovou Lucku, která si tam v lednu na dva týdny odjela od všeho odpočinout a načerpat spoustu síly a energie. A s tou srílanskou stravou to prý šlo úplně samo…
Protože Lucka to, co ji těší, ráda sdílí s ostatními, rozhodla se příchuť Srí Lanky přenést i do našich – teď trochu mrazivých a deštivých – končin a zahřát tak všechny klienty Krabičkujeme nejen sluncem a teplem, ale také skvělými pokrmy, které vám tento týden v naší kuchyni s láskou a pílí připravujeme. Klienti Krabičkujeme totiž tento týden dostávají trochu jiné Krabičky, než na které jsou běžně zvyklí: šéfová nám zavedla srílanský týden a my nemůžeme (a ani nechceme) protestovat. A čím, že je ta srílanská kuchyně tedy vlastně typická?
Čerstvost na prvním místě
Snad každý národ, který kdy Srí Lanku navštívil a obchodoval na ní, v ní zanechal kus ze sebe, což se také projevuje na její kuchyni, která nese stopy mnoha vlivů. Najdete v ní přídech Holandska, Portugalska, Anglie, Arábie, Malajsie i Indie. Díky tropickému klimatu tady není nouze o čerstvé ovoce, zeleninu a koření, které tvoří hlavní ingredienci místního vaření a užívá se zde na bezpočet způsobů.
Klíčová je přitom především čerstvost, kvůli jejímuž zachování se zde nakupuje nejen jednou, ale několikrát denně – když chcete uvařit, musíte zkrátka nakoupit. Zajímavostí je, že snad každá rodina na Srí Lance disponuje vlastním kari stromem (šéfová nám pár lístků přivezla a teď je sušíme, abychom vám je mohli naservírovat), z něhož sklízí zelené lístky a prodává nebo přidává je do všemožných pokrmů. Podle Lucky chutná opravdu lahodně. Ostatně, pokud patříte mezi naše klienty, pokud jste to ještě sami nezjistili, stane se tak velmi záhy. Mimo kari lístky okusíte i širokou škálu koření ze srdce samotné Srí Lanky.
Bez rýže není jídla
Dalším typickým znakem srílanské kuchyně je snad nepřetržitá přítomnost rýže: ta totiž, kromě čerstvého ovoce a zeleniny samozřejmě, na místním jídelníčku značně dominuje. Představit si nějaký srílanský pokrm bez rýže? To lze jen velmi těžko. Rýže je zkrátka základ a potom se k ní přidává a doplňuje. Výsledným pokrmům je společné to, že chutnají skvěle a rozhodně se nemusíte bát, že byste se po nich přejedli nebo trpěli takzvanou „gastrodemencí“, která v našich krajích často přichází, zejména po obědě, a způsobuje momentální indispozici cokoliv provozovat, zejména pak pracovat. Tak na Srí Lance to takhle nefunguje: k rýži se přidává zelenina, maso, mořské plody a další. Rýže se zde podává i ve slavnostních pokrmech, je tradičním prvním pevným jídlem, které se podává dětem, stejně jako nesmí chybět na stole při svatbě nebo na Nový rok.
Kokos je na ostrově doma
Na ostrově se na každém rohu nepotkáte jen s rýží, ale také s kokosem. Čerstvý kokos se strouhá každý den a používá se jako jedna z hlavních přísad nejen do dezertů, ale také do zeleninových pokrmů. Často se opéká na sucho a ke konci vaření se přidává do pokrmů společně s kari, aby zahustil a přidal příjemnou příchuť. A když už jsme nakousli téma dezertů: tak na Srí Lance jsou bohaté, sladké a odrážejí mnoho vlivů mezinárodních kuchyní – od komplikovaných koláčů, přes kořeněné nadýchané pudinky až po zcela jednoduché a nekomplikované oblíbené směsi tvarohu a melasy.
Takže takhle se vaří na Srí Lance a my doufáme, že se nám podaří do Krabiček pro vás přenést nejen tu jedinečnou chuť, kterou si naše šéfová tak zamilovala, ale i trochu toho sluníčka a tepla!
Dobrou srílanskou!
Váš Krabičkujeme tým
Zdroj:
https://www.sbs.com.au/food/article/2008/07/01/about-sri-lankan-food