Trápí Vás senná rýma?

Pár užitečných rad, jak se vypořádat se sennou rýmou

Jaro a léto patří mezi roční období, která jsou oblíbená pro množství slunce, tepla a přírodu v rozpuku. Pro věc, za niž jsou opěvována zdravými, jsou však zatracována těmi, kteří trpí alergiemi. Právě ona doba, kdy příroda kvete a ukazuje se v celé své kráse, znamená často nebezpečí zejména pro ty, kteří trpí sennou rýmou.

allergy-18656_960_720Její příznaky mohou být různé. Ti, kteří se s ní potýkají, je jistě dobře znají. Ať už se jedná o slzící a oteklé oči, nucení ke kýchání a zduřelou nosní sliznici, nebo o škrábání v krku či únavu, lehkou horečku nebo bolesti hlavy. Ve všech případech dokáže pořádně znepříjemnit život. A protože nám jde o to, abyste se cítili dobře, poradili jsme se s matičkou přírodou a s jejím svolením Vám přinášíme několik cenných rad, jak poslat sennou rýmu na ústup, nebo jak alespoň zmírnit její příznaky.

Rozhodně se nechceme plést do cesty pánům doktorům, proto od nás nečekejte žádná medicínská moudra. Naše pomoc pochází z oblasti, která je nám vlastní, v níž se pohybujeme a v níž máme již vžité nějaké ty zkušenosti a nastřádány nějaké ty znalosti. Samozřejmě se jedná o zdravou výživu. Pramenící z ovoce a zeleniny.

Jak tedy postupovat, abyste zmírnili projevy otravné senné rýmy?

  • Zkuste alespoň na krátký čas, nebo jen částečně, vyřadit z jídelníčku  živočišné produkty. Staňte se zkrátka na chvíli veganem.

Výsledky jedné severoamerické studie hovoří ve prospěch veganské diety, s jejímž nástupem se 92 % jejích respondentů zbavilo obtíží souvisejících se sennou rýmou.

  • Omezte konzumaci brambor, zkuste vysadit jablka a citrusové plody.

Nezoufejte. Skvělou alternativou k bramborům je třeba dýně. Zkoušeli jste už úžasnou dyňovou kaši? Ne? Tak to musíte napravit. Chutí se vyrovná té bramborové a kromě toho sníží počet uhlohydrátů a škrobů ve vašem jídelníčku a podpoří tak spalování tuku. Postupujte úplně stejně jako při přípravě klasické bramborové kaše, jen brambory zaměňte za dýni hokkaido. Nakrájejte ji na malé kousky a chvíli povařte v osolené a okmínované vodě do změknutí. Trvá to cca 15 minut.

Náš tip: Zkuste místo mléka použít sójovou smetanu a nakrájejte do kaše nadrobno čerstvou cibulku.

pumpkin-328922_960_720

  • Citrusy a jablka vyměňte za drobné ovoce všeho druhu.

Zaměřte se přitom na švestky a broskve. Vybírat můžete ale i z jahod a meruněk (pěkně jsme Vás o nich minule poinformovali ), angreštu a rybízu. Nebojte se ani hroznového vína.

  • Jezte dostatek čerstvé zeleniny s protizánětlivými účinky.

No to na jaře a v létě určitě nebude problém, co říkáte? V těchto obdobích preferujte všechny druhy salátů, mrkev, červenou řepu, cibuli, celer, zelí, květák, brokolici, okurky, ředkvičky a boby, kromě těch sójových. Boby myslíme samozřejmě luštěniny.

vegetables-573961_960_720

Vyzkoušejte třeba lahodný fazolový salátek s avokádem. Množství je pro 1 osobu.

½ avokáda

½ šálku červených fazolí

½ cibule

Pár cherry rajčátek

½ okurky

Pár listů libovolného salátu

Kapka olivového oleje

Lžíce lahůdkového droždí

Čerstvá bazalka

Koření italského typu

Fazole namočíme alespoň na 12 hodin, poté slijeme vodu a vaříme ve vodě nové do změknutí. Pro zmírnění nadýmavého efektu přidáme do hrnce při vaření špetku majoránky, nebo mořskou řasu. Zeleninu i avokádo nakrájíme na drobné kousky, smícháme s fazolemi, olivovým olejem, kořením a lahůdkovým droždím. Dobrota je na světě.

Přejeme Vám krásné dny bez kýchání!

Váš Krabičkujeme tým