Lahodné zeleninové poklady
Dnes je první jarní den a proto bychom se chtěli věnovat jarní tematice, ovšem v oblasti, která je pro toto krásné roční období víceméně typická. A tou je zelenina. Ano – všichni ji známe, ne všichni ji ale konzumujeme v takové míře, v jaké je to třeba. Přitom se jedná o potravu, která by pro nás měla být nejpřirozenější. Společně s ovocem, samozřejmě. V článku najdete i naše oblíbené recepty.
Abychom vám pohled na zeleninu trochu zpříjemnili a také, abychom vám ji tak pomohli zatraktivnit tak, aby se stala běžnou součástí vašeho každodenního jídelníčku, rozhodli jsme se poskytnout vám několik praktických informací a tipů na její užívání a přípravu. Vsadíme se, že po dočtení tohoto článku dostanete chuť na pořádný zeleninový salát. V takovém případě si jej běžte ihned vytvořit a sníst. Proč? Protože se přeci pořád bavíme o tom, že máme poslouchat svá těla.
Čerstvá zelenina
Zeleninu v libovolném množství můžete konzumovat bez omezení kdykoliv během dne. Kukuřici (čerstvou, mraženou – ne praženou, ne sterilovanou) také můžeme zařadit, avšak konzumujeme s rozmyslem. Jsme uměření, co se množství týče. Mraženou kukuřici stačí nechat při pokojové teplotě roztát a konzumovat takto. Nebo vařit, dusit, péct. Chcete si připravit zdravou a lahodnou svačinku? Připravte si do krabičky např. mrkev, kedlubnu a zobejte během dne.
Zeleninové saláty
Nejjednodušší a také nejlahodnějším zeleninovým jídlem je klasický salát se základní zálivkou. Zeleninu do salátu zvolte sami, podle toho, která vám chutná nejvíce, nebo na kterou máte zrovna největší chuť. Základní zálivkou myslíme kombinaci oleje, bylinek, koření a octu. Resp. olivový olej (či jiný), koření, bylinky, pepř, sůl, ocet – balsamiko, česnekový, nebo citronová šťáva, kapka hořčice, sterilovaný křen. Vše dle vlastní volby a chuti. Důležité je dodržet základní formu jednoduché zálivky.
Zkoušejte a kombinujte
Abyste neměli s přípravou chutného salátu moc práce, ale aby byl pokaždé jiný, není nic jednoduššího než střídat zálivky – oleje, octy, koření, bylinky, zeleninu. Stejné schéma, jen jiné ingredience. Z olejů doporučujeme olivový, řepkový, dýňový, pupalkový, kokosový. Z octů balsamiko – bílý, tmavý, ocet česnekový, jablečný, 12 druhů bylin. Velký výběr jak octů, tak olejů, mají např. v Kauflandu či Tescu. Z koření se skvěle hodí sušená bazalka, sušený česnek, různé salátové bylinky a směsi. Kombinace zeleniny – kedlubna, mrkev, okurka. Ledový salát, ředkvičky, kukuřice. Rajče, okurka, paprika. Brokolice, ledový salát. Rukola, políček, kukuřice, pórek. Zkoušejte, řiďte se tím, na co máte chuť.
Zde je náš tip na velmi jednoduchý, přesto oblíbený
Rukolový salát s mozzarellou:
Porce pro 2 osoby:
200g mozzarelly
200g rukoly
200g cherry rajčátek
bazalka, sůl, pepř
2 čajové lžičky olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
Postup: Cherry rajčátka a mozzarellu nakrájíme na půlky a v misce smícháme s rukolou, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a balzamikovým octem. Podáváme s celozrnným pečivem.
Poslouchejte své tělo
Každý má jiné chutě, jiné potřeby, proto necháváme volnou ruku, co se výběru zeleniny týče, a dáváme sem pouze tipy pro inspiraci. Výborné je i zeleninu (mrkev, kedlubna, ředkvičky) nastrouhat. Nebo naškrábat škrabkou na brambory do tvaru nudlí. I červená řepa lze konzumovat syrová a v salátu chutná výborně. Taktéž i zelený chřest. Zkoušejte i různé druhy salátů, čínské zelí. Dokonce neupravované kyselé zelí – syrové. Chutná výborně v kombinaci např. s kukuřicí, či mrkví. Kombinace mrkve a kyselého zelí chutná opravdu skvěle.
Všechno jde, když se chce
Lze zakoupit již salátové směsi nakrájené v pytlíku (neochucené) – směs salátů, rukola, apod. Taková zelenina není třeba dále krájet a ušetří čas. Zeleninový salát můžeme připravit do krabičky klasicky se zálivkou. Další možností je vzít si do pytlíku zeleninu dle chuti. A do malé skleničky udělat základní zálivku dle chuti. V práci, či kdekoliv jinde, potom můžeme křoupat zeleninu namáčenou v připravené zálivce. Časově nás to nezatíží a zároveň tak do sebe dostaneme potřebnou energii a živiny.
Dušená, pečená, grilovaná zelenina
Nemusíme se omezovat pouze na čerstvou zeleninu. Můžeme ji i grilovat, dusit, či péci a objevit nové rozměry výtečných chutí.
Výborné jsou např. pečené papriky. Papriky nakrájíme na tenké proužky, vložíme do zapékací mističky, či na plech. Posypeme sušeným česnekem, bazalkou. Pečeme v troubě na 180◦ cca 20 min, průběžně kontrolujeme. Když začnou papriky lehce hnědnout, jsou hotové. Papriky lze i jen podusit na pánvičce.
Skvěle chutná pečená červená řepa, nebo cuketa – stačí zabalit do alobalu, péct v troubě na 250◦ cca hodinku. Po vyjmutí pokapat olivovým olejem, posypat bylinkami.
Dobře chutná i např. kombinace lilek, kolečka mrkve, zelená paprika. Možno přidat i cuketu. Jen na sucho podusit na pánvičce a ochutit dle chuti. Bohatě stačí nějaké bylinky.
Výborná je i kombinace lilku a rajčete – jak dušená, tak pečená. Nebo cuketa s rajčetem. Nebo cuketa s lilkem. Nebo pečená dýně (ideálně hokkaido) – nakrájet na proužky, posypat oblíbeným kořením (sušený česnek např.) péct v troubě předehřáté na 200◦ cca 30min.
A co taková zeleninová polévka?
Vyzkoušejte naši kedlubnovou.
Porce pro 4 osoby
Větší kedlubnu nebo 2 menší
2-3 ks mrkve
Cibuli
2 stroužky česneku
Mletý kmín
Sůl, pepř
Kokosový olej
Na kokosovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisované stroužky česneku a na kolečka pokrájenou mrkev a ještě chvíli restujeme. Přidáme koření – kmín, pepř a sůl. Nastrouháme kedlubnu a přidáme ke směsi. Zalejeme 1 litrem vody a necháme povařit přibližně 15 minut, dokud mrkev nezměkne. Polévku dohladka rozmixujeme a dochutíme kořením.
Tak co, dostali jste chuť na čerstvou zeleninu?
Nebo pečenou, dušenou, grilovanou? Nebo snad na polévku?
My si asi dnes k večeři upečeme dýni a doplníme ji o salátek z čerstvé rukoly a kukuřice.
Dobrou krabičkovanou!
Váš Krabičkujeme tým