Pravá vánoční pohoda
Advent je tu. A spolu s ním vůně pečeného cukroví, svařeného vína a jehličí. Už jste začali péci? Pokud se chystáte na perníčky, máte nejvyšší čas. Musí přeci stihnout změknout!
Druhá adventní víkend je za námi. Je zde téměř doba, na níž se mnozí těší celý rok. Předvánoční čas! Jak zpívá Vojta Dyk: Vánoční čas je v každém z nás. A určitě není daleko od pravdy. Je asi zbytečné mluvit o tom, že Vánoce nejsou jen o dárcích a že to nejdůležitější je očím skryto. Vy to všechno určitě víte. Stejně jako to, že byste si Svátky a čekání na ně neměli nechat zkazit shonem, spěchem a stresem, ale vychutnat si je v klidu a míru s těmi, na nichž vám záleží. Takže jsme se rozhodli pojmout prosincový článek poměrně jednoduše. Respektive tak, že vám doporučíme 4 recepty, které navodí tu pravou vánoční atmosféru vonící pohodou, klidem a láskou.
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
50 g másla
3 lžíce třtinového cukru moučka
3 lžíce medu
1 lžíce perníkového koření
1 vejce
Od oka trochu rumu (nebo více) pro ovonění a aroma
Klasickou mouku jsme nahradili špaldovou celozrnnou, bílý cukr cukrem třtinovým, Heru či jiný tuk máslem. Výsledné těsto je hladké, pružné, ale trochu lepivé – to kvůli medu. Nechte jej odpočinout přes noc v lednici a druhý den pečte perníčky na 180° přibližně 12 minut. Z uvedeného množství upečete přibližně 4 plechy. Nechte v chladu a temnu, v uzavřené nádobě, změknout a poté namočte vždy půlku do rozpuštěné 90% čokolády, nechte zaschnout a ozdobte klasickou bílkovou polevou.
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
4 lžíce třtinového cukru moučka
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce perníkového koření
Dle chuti opět hlt rumu
½ lžičky jedlé sody
¾ hrnku oříškové rostlinné Ramy
Dle potřeby, kdyby se těsto drolilo, trochu ovesného mléka
Na těchto perníčcích si pochutnají i přátelé vegani. Pokud máte někoho takového v rodině, určitě ho takovým cukrovím potěšíte. Postup je stejný jako u prvních perníčků, jen pečeme při 180° asi 15 minut. Nezapomínáme také kontrolovat. Uvedené množství vyjde přibližně na 4 plechy. Při zdobení užijte, podobně jako výše, pro namočení polovin perníčků rozpuštěnou 90% čokoládu. Polevu vytvořte také bez vejce, z citronové šťávy a cukru moučka. Nebo nechte perníčky jen čokoládové.
2 hrnky vanilkového sójového nápoje Alpro
4 vanilkové pudinky Alpro
2 lžíce třtinového cukru moučka
5 panáků rumu
Na mírném plamenu zahřejte dezerty a rozmíchejte v nich třtinovou moučku. Přilijte sójový nápoj a rum. Zahřívejte, velmi mírně, aby se neodpařil alkohol, potom odstavte a nechte vychladnout. Naplňte likérem nějakou pěknou láhev a uchovávejte v lednici. Veganský nevaječný likér, který je chutí téměř k nerozeznání od toho vaječného. Lahodná alternativa, která potěší nejen vegany. Skvěle chutná se silným espressem! Užijte si ho jako dezert při četbě dobré knihy, zachumlaní do teploučké televizní deky v oblíbeném křesle.
Bílý svařák s ovocem a medem
1 litr kvalitního bílého vína (Nemusí být láhev za 200,-, ale ani ne za 60,-. Nešetřete na sobě, aby vás nebolela hlava. Měli byste volit víno, které se vám nepříčí pít ani za studena.)
1 jablko nakrájené na kolečka
2 kolečka grepu
1 sáček s kořením na svařené víno
Trochu rumu
2 lžíce medu (ale pořádné lžíce)
Jablko a grep nakrájejte, vložte spolu se sáčkem s kořením do hrnce a přelijte bílým vínem. Přidejte trochu rumu a rozmíchejte 2 lžíce medu. Zahřívejte na velmi mírném plamenu, zase, aby se nevypařil alkohol – respektive do té doby, než se na povrchu nezačnou tvoři drobné bublinky. Poté odstavte a vychutnejte si ještě horké! Doporučujeme připravit k pečení perníčků! Provonění a vánoční atmosféra bude dvojnásobná!
No, a nakonec bychom vám všem, kteří s námi krabičkujete, i těm, kteří nad tím teprve uvažují, a ostatně i těm, kteří nás ani vůbec neznají, chtěli popřát krásný a pohodový advent, Vánoce a nový rok 2019 (záměrně s malým „n“, protože nám nejde jen o ten jeden den).
Děkujeme vám, že jste s námi a umožňujete nám dělat práci, kterou milujeme!
Na všechny se těšíme v novém roce 2019!
Váš Krabičkujeme tým