Když se řekne podzim, jaká potravina vás napadne jako první? Nás určitě dýně!
Než se vrhneme na vaření a pečení, pojďme si prozradit pár zajímavých informací o tomto většinou oranžovém zázraku přírody.
Věděli jste, že…… je dýně jedním z nejlepších zdrojů BETAKAROTENU? Tento antioxidant má blahodárné účinky na naše zdraví, to už věděly i naše babičky. Betakaroten zároveň funguje jako prekurzor vitamínu A, který v těle pomáhá v boji proti infekcím. Nesmíme také opomenout obsah vitamínů C, E, folát, železo.
Věděli jste, že…… dýně mají mnohem širší využití a blahodárné účinky nejen na naši pleť, tvorbu kolagenu a obnovu buněk, vedle toho také napomáhají zvýšit imunitu, působí jako prevence mnoha onemocnění jako jsou ta srdeční, cukrovka, prevence rakoviny, obezita a mnoho jiných nemocí.
Věděli jste, že…… je dýně technicky vzato ovoce? Ale kalorickou hodnotou, nízkosacharidovou náloží a také nízkým glykemickým indexem se řadí spíše mezi zeleninu.
Věděli jste, že…… je dýně vhodná na hubnutí? Dýně obsahuje opravdu spoustu živin a přesto je vhodná na hubnutí, protože je nízkokalorická. Obsahuje dokonce méně kalorií než brambory nebo rýže. Dále vás zasytí na poměrně dlouhou dobu pro vysoký zdroj vlákniny.
No a my pro vás dnes máme 3 naše nejoblíbenější recepty z této oblíbené superpotraviny!
Dýňová polévka
Ingredience
dýně hokaido
1 cibule
3 stroužky česneku
olej
Kořenová zelenina (petržel a mrkev)
sůl, pepř, kari nebo kurkuma, tymián
Na ozdobu dýňová semínka, zakysaná smetana
Postup
Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek. Očištěnou dýni posolíme, posypeme tymiánem a plátky česneku, pokapeme olejem, položíme na plech a podlijeme trochou vody, dáme péct do předehřáté trouby 190*C na cca 45 minut (do změknutí). Osmažíme si cibulku nadrobno nakrájenou na oleji, přidáme upečenou dýni včetně vypečené šťávy i se slupkou, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, zalijeme vodou do požadovaného množství polévky. Osolíme, opepříme, přidáme kari nebo kurkumu dle chuti a vaříme cca 10 – 15 minut. Hotovou polévku rozmixujeme, případně dochutíme. Posypeme dýňovými semínky, můžeme na talíř přidat lžíci zakysané smetany.
Dýňové špagety
Ingredience:
špagetová dýně (jedna je cca na 2 – 3 porce)
300g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix)
1 cibule
olej
5 rajčat
3 stroužky česneku
sůl, pepř, bazalka
Postup
Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek, osolíme, položíme do pekáče vnitřní stranou směrem dolů. Podlijeme cca 2 cm vody. Přikryjeme alobalem a dáme péct na 190* C cca 45 minut. Po upečení pomocí vidličky vyškrabeme vnitřek dýně do špaget (dýně vlásenkuje). Osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli na trošce oleje, přidáme mleté maso, opečeme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou nakrájenou bazalku a prolisovaný česnek. Pod pokličkou podusíme do úplného změknutí masa, mícháme, aby se maso nepřipálilo. Připravenou směs podáváme s dýňovými špagetami. Ozdobíme čerstvým listem bazalky.
Domácí dýňový koláč
Ingredience
300g dýně
150 g máslo
150 g celozrnná mouka
150g třtinového cukru
50g mletých vlašských ořechů
50ml mléka
kypřící prášek do perníku
2 lžičky skořice
1/2 lžičky drceného hřebíčku
3 vejce
Postup
Mouku, žloutky, rozehřáté máslo, cukr, mléko, hřebíček, skořici a nastrouhanou dýni smícháme v míse. Přidáme kypřící prášek do perníku a zamícháme. Ve zvláštní nádobě vyšleháme bílky a přidáme je do těsta, opatrně promícháme. Nachystané těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme strouhanými ořechy. Pečeme na 175*C na cca 30 minut. To, jestli je koláč upečený zjišťujeme špejlí, na kterou se nám nepřichytává těsto.
Nechte si chutnat a klidně se nám pochlubte, co z dýně děláte vy!
Váš Krabičkujeme tým.