S příchodem chladnějšího počasí tíhneme spíše k hutnějším a teplým pokrmům. Zatímco v létě jsme se nemohli nabažit salátů, na podzim a v zimě preferujeme spíše tepelně upravenou zeleninu, ráno místo jogurtu zvolíme raději kaši. Jak naslouchat tělu a co mu v tomto období dopřát?
Typy na recepty z dýně jsme si dali v článku „Dýně kam se podíváš“ no a potraviny, které na podzim určitě nevynechat jsme si popsali v článku o „Nachlazení„. Tak věříme, že podzimní inspirace máte více než dost. Dnes to vezmeme trochu z jiného soudku.
Pokles teplot, přibývání větru a srážek, kratší dny a delší noci, rána a večery zahalené do mlhy a mžení. To je podzim, který už na dveře neklepe, protože již jimi prošel a nachází se aktuálně v plném rozpuku. Odzvonilo už i babímu létu a my se nezadržitelně blížíme Dušičkám a listopadu. Džínové kraťasy jsme vyměnili za dlouhé rifle, lehké bundičky za chumlavé svetry, vesty a ponča. Sem tam se hodí už i šála, čepice nebo rukavice. Změny se ale nedějí pouze v počasí a v našem šatníku, dotýkají se i stravy. Jak by měla vypadat ta podzimní?
Zvolte vhodné koření
V chladnějším období je třeba v těle rozproudit metabolismus a energii a zahřát ho. S tím pomůže nejen teplota potravin, ale také koření jako je skořice, zázvor nebo chilli. Skořici můžete sypat na veškeré sladké pokrmy, dodá jim lahodně nasládlé aroma, díky němuž možná zapomenete sladit – příjemným vedlejším účinkem užívání skořice se tedy může stát i redukce hmotnosti, protože, jak víme, společně s cukrem do sebe navíc dostáváme mnoho zbytečných kilokalorií, které nestíháme spalovat. Zázvor skvěle chutná v čaji nebo v nějakém indickém či asijském pokrmu. Chilli můžete přidat skoro všude, dejte si však pozor, abyste to nepřehnali a začínejte zlehka, v opačném případě pálivost zcela přebije chuť pokrmu, což určitě nechcete.
Místo jogurtu kaše
Možná jste zvyklí snídat jogurtové směsi s vločkami a ovocem a nechcete se této dobroty vzdát ani s příchodem chladnějšího počasí. Obměna ale nemusí být nikterak výrazná, v podstatě jogurt vyměníte za mléko, v němž krátce povaříte zvolenou obilovinu, přidáte čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky dle libosti a momentální chuti, skořici, med a třeba i kakao. A lahodná kaše, která zahřeje, zasytí a navíc si na ní skvěle pochutnáte, je na světě. Bonus navíc je, že krátce povařené obiloviny jsou lépe stravitelné, takže by vám rozhodně nemělo být těžko. Kaši můžete připravit ovesnou, pohankovou, jáhlovou, krupičnou – třeba z kukuřičné, špaldové nebo rýžové krupičky, výborná je i kaše z otrub nebo quinoy. A nemusíte se omezovat jen na jeden druh obiloviny či pseudoobiloviny, můžete je namíchat, střídat můžete i mléka – zkuste sójové, kokosové, ovesné… Fantazii a chutím se meze nekladou!
Místo salátu polévka
Obědový nebo večerní salát můžete na podzim nahradit krémovou polévku, kterou posypete sýrem nebo semínky a zakousnete k ní na sucho opečený chlebík. Nebo si ji můžete dát jen tak. Skvělé je, že prakticky na všechny druhy zeleniny lze vztáhnout jeden jednoduchý, ale účinný a výborný recept – na pečící papír poklaďte nakrájenou zeleninu, zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí, pepřem a kořením dle chuti, třeba kari, kurkumou, červenou a pálivou paprikou, lahůdkovým droždím… Potom upečte v troubě, zpravidla na 220° po dobu 20-25 minut a po vytažení rozmixujte s vodou nebo smetanou. Vhodná zelenina je třeba dýně, tuřín, celer, mrkev, batáty, petržel, zkusit můžete i květák nebo brokolici a mnohé další, nebojte se ani různé druhy namíchat a zkombinovat, podobně jako v případě obilovin na kaši. A pokud už budete mít polévek dost, nemusíte zeleninu mixovat, stačí přidat brambory a bílkovinu, třeba uzené tofu, nechat směs propéci a podávat s dipem se zakysané smetany s česnekem jako lahodný podzimní pokrm.
Tak si nechte chutnat a mějte krásný podzim.
Váš Krabičkujeme tým