5 chutných kaší, které rozzáří váš den již od rána.
V minulém článku jsme si povídali o tom, proč si myslíme, že je dobré začít svůj den snídaní. Představili jsme vám své názory týkající se skladby nutričně vyvážené snídaně. Jen pro shrnutí bychom chtěli připomenout, že by měla sestávat z vyvážené kombinace komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Dosadíme-li za každou složku konkrétní potravinu, dostaneme jednoduchý systém. S jeho pomocí hravě dokážeme sestavovat lahodné, pestré a na živiny bohaté ranní pokrmy. Nuže, s chutí do toho!
Ačkoliv v našich krabičkách již dostáváte snídaně sestavené dle výše popsaného vzoru, mohou přijít situace, kdy je nebudete mít po ruce. Dovolené, relaxační pobyty, nebo i jen pohodové víkendy trávené doma přináší lákavé pokušení zhřešit a slevit ze stanoveného stravovacího režimu. Pro tyto případy jsme pro vás připravili 5 jednoduchých receptů, které vám poslouží k rychlé a jednoduché přípravě výborné snídaně.
1. Ranní raw kašička zahřeje vaše srdíčka
2 banány
1/2 avokáda
kakao, skořice
Nevařená kaše z banánu a avokáda nejen, že zasytí, ale dodá tělu živiny potřebné pro plně funkční dopolední provoz. Významné plus představuje extrémně rychlá příprava, která nezabere více než pět minut. Přírodní cukr nám zde zastoupí 2 banány, zdravý tuk ½ avokáda. Vše buď rozmačkejte vidličkou, nebo umixujte ponorným mixérem dohladka. Posypejte kakaem a skořicí.
Komplexní sacharidy a bílkoviny si potom doplňte během dopolední svačinky, která může sestávat třeba z nasucho opečeného celozrnného toastu se sladkou tvarohovou pomazánkou.(½ vaničky polotučného tvarohu smícháte se lžící bílého jogurtu a medu).
2. Pohanková kaše s ricottou
½ šálku pohanky (kroupy, ne lámanka)
Lžíce rozinek
3 lžičky medu
½ kelímku ricotty
Lžička karobu či pravého holandského kakaa
Špetka skořice
Pohanku přes noc namočíme. Ráno necháme přejít varem, poté plamen úplně vypneme a necháme pod pokličkou cca 15 min dojít. Pohanka vsákne vodu, nabobtná a stane se lépe stravitelnou. Vmícháme ostatní suroviny a už si jen pochutnáváme.
3. Quinoová kaše s avokádovým krémem
½ šálku quinoi
½ avokáda
¼ balení klasického šmakouna
2 lžičky medu
Lžička karobu či pravého holandského kakaa
Lžička sušených brusinek
Lžička kokosového oleje
Špetka skořice
Quinou nejlépe přes noc namočíme. Ráno necháme přejít varem, plamen vypneme a necháme pod pokličkou cca 20 min dojít. Mezitím připravíme krém – rozmixujeme avokádo, šmakouna, karob a kokosový olej. Přidáme kapku vody, abychom krém trochu zředili. Smícháme s quinoou, osladíme medem, posypeme skořicí.
4 Ricottovo-otrubová medová kaše
½ šálku ovesných otrub
½ kelímku ricotty
2 lžičky medu
2 lžíce nadrobno nakrájených sušených švestek
Jednoduché, rychlé a skutečně lahodné. Chutí připomíná klasickou krupičku, proto evokuje návrat do dětských let. J Postupujeme klasicky. Otruby postupně přeléváme vroucí vodou a současně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Když jsme spokojeni s konzistencí, ještě promícháme, přikryjeme a necháme cca 5 min stát. Otruby mezitím ještě nasají vodu, získají kašovitější konzistenci a typicky se rozvoní. Poté vmícháme zbytek surovin.
5. Jogurtová kaše z amarantu
½ šálku amarantu
2 lžíce nadrobno nakrájených sušených meruněk
Hrst kešu oříšků
¼ avokáda
3 lžičky medu
Kelímek bílého jogurtu (doporučujeme Olma klasik)
Amarant přelijeme vroucí vodou, chvíli necháme pod pokličkou stát. Potom necháme přejít varem, stáhneme plamen a necháme zvolna pod pokličkou dovařit. Průběžně promícháváme, amarant má tendenci se připalovat. Vaříme do úplného zhoustnutí až lepivosti, jinak se amarant v kombinaci s jogurtem rozpustí a kaše bude hodně polévkovitá. V misce smícháme ostatní suroviny kromě jogurtu. Následně přelijeme amarantem, jogurtem a zasypeme skořicí.
Vyzkoušejte jeden z našich vychytaných receptů a rozhodně nebudete litovat. Dejte nám vědět, který vám chutnal nejvíce. Už se těšíme.
Dobrou snídaňovou!
Váš Krabičkujeme tým