5 letních receptů na zdravé mlsání

5 receptů na úžasné letní dezerty, které Vás v horkých dnech zaručeně osvěží

Léto je tu a spolu s ním i dlouhé dny plné prosluněných chvil, vodních radovánek, dovolených a výletů. Všude je plno čerstvého ovoce a zeleniny. Byl by proto hřích jich nevyužít k přípravě skvělých dezertů. Přinášíme Vám celkem 5 receptů na úžasné letní laskominy. Jedná se o pamlsky, které v parných dnech osvěží a dodají energii potřebnou pro pobyt na sluníčku.

Vyzkoušejte naše recepty, díky kterým Vám nebude scházet energie ani v těchto horkých letních dnech.

Proč?

Protože prostřednictvím našich dezertů tělu dodáte vše, po čem prahne. Tedy bude ukojené a nebude Vás hnát do konzumace nezdravých a průmyslově zpracovaných potravin.

Skrze naše dezerty doplníte energii přirozeně a z přírodních zdrojů. Jejich příprava je navíc velmi snadná a poměrně rychlá.

dessert-352475_960_720 cake-793842_960_720

Nepečený jahodový cheesecake

Spodní vrstva:

1 hrnek ovesných vloček

½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje

1 hrnek rýžového mléka

½ hrnku třtinového cukru

Vločky namočíme do mléka, necháme odstát do nabobtnání a nabytí kašovité konzistence. Přidáme olej, cukr a zamícháme. Vtlačíme do dortové formy a dáme na 30 – 60 min do ledničky.

Vrchní vrstva:

½ šálku rýžového mléka

1 šálek kešu natural

200 g čerstvých jahod nebo jiného letního ovoce

Kešu na pár hodin namočíme. Potom přidáme jahody a mléko a v kuchyňském robotu mixujeme do hladka. Vzniklý krém klademe na spodní vrstvu z vloček a celé dáme do lednice, kde necháme přes noc.

Zdá-li se nám, že dort dostatečně netuhne, přesuneme jej z ledničky do mrazáku.

strawberries-1350482_960_720

Lahodný šmakounový krém

1 balení klasického Šmakouna bez příchuti

1 lžička kokosového oleje

1 lžička medu

1 lžička arašídového másla

Trochu vody – dle potřeby

Všechno jednoduše rozmixujeme. Vznikne hladký krém, který můžeme konzumovat hned několika způsoby. Můžeme jej vlít do nanukovače nebo jen nějaké krabičky a nechat zmrznout. Nebo jej stačí vychladit v ledničce a jíst samotný jako jogurt. Můžete ozdobit čerstvým bobulovitým ovocem, nastrouhanou hořkou čokoládou, posypat skořicí či kakaem.

Výborně chutná i na opečeném celozrnném rohlíku, plátku celozrnného chleba, nebo s křupavým knackebrotem. Možno smíchat i s bulgurem či kuskusem na večeři. Výborné je i rozmixovat meruňkového šmakouna se lžičkou kokosového oleje a trochou vody. Užití stejné.

Štavnatý cuketový brownie

2 hrnky nastrouhané cukety

½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje

2 – 3 středně velké, středně zralé banány

½ šálku třtinového cukru

lžička skořice

2 hrnky pohankové mouky

½ šálku pravého holandského kakaa

1 a ½ lžičky jedlé sody

¼ lžičky soli

Sypké suroviny promícháme společně. Přidáme banán rozmačkaný vidličkou, nastrouhanou cuketu, kokosový olej a mixujeme do hladka. Pečeme v troubě předehřáté na 180° cca 20 minut. Před koncem provádíme test špejlí.

Díky cuketě je brownie neskutečně vláčný, jemný a chutný.

bananas-652497_960_720

Holandská jogurtovo-tvarohová bábovka

1 hrnek celozrnné žitné mouky

2 ks velkého jogurtu Hollandia libovolné příchuti

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 lžíce strouhaného kokosu

Smícháme sypké suroviny a do nich postupně vmícháme ostatní. Mícháme metličkami do propojení. K pečení užijeme silikonovou formu, kterou není třeba vymazat a vysypat, tedy lze bábovku péci bez zbytečného tuku navíc. Nemáte-li silikonovou formu, pak tu klasickou zkuste vymazat kokosovým olejem a vysypat kokosem. Pečeme v troubě předehřáté na 180° ca 50 minut. Kontrolujeme špejlí. Není-li bábovka dopečená uvnitř, ale začíná se připékat na vrchu, přikryjeme ji pečícím papírem a necháme ještě zvolna dopéct pár minut.

Bublanina s letním ovocem

2 hrnky špaldové mouky

3/4 hrnku kokosového cukru

½  hrnku rozpuštěného kokosového oleje

1 hrnek sójového vanilkového mléka

2 lžíce chia semínek

1 balíček prášku do pečiva

Čerstvé letní ovoce dle chuti

Chia semínka zalijeme vodou a necháme chvíli odstát do vytvoření gelovité struktury. Mezitím smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme olej, mléko a chia gel. Ten nám poslouží místo vejce. Vše do hladka umixujeme a vlijeme do nízkého pekáčku vyloženého papírem na pečení. Připravíme si ovoce, které můžeme obalit v mouce, aby se do těsta nepropadalo. Potom jej klademe po celém povrchu buchty. Pečeme v troubě předehřáté na 180° přibližně 20 minut. Provedeme test špejlí.

chia-397076_960_720  strawberry-1176410_960_720

Líbí se Vám recepty na naše letní dezerty?

Už víte, které z nich vyzkoušíte?

Dejte nám o tom vědět!

Přejeme Vám sladké zdravé mlsání!

Váš Krabičkujeme tým