5 receptů na úžasné letní dezerty, které Vás v horkých dnech zaručeně osvěží
Léto je tu a spolu s ním i dlouhé dny plné prosluněných chvil, vodních radovánek, dovolených a výletů. Všude je plno čerstvého ovoce a zeleniny. Byl by proto hřích jich nevyužít k přípravě skvělých dezertů. Přinášíme Vám celkem 5 receptů na úžasné letní laskominy. Jedná se o pamlsky, které v parných dnech osvěží a dodají energii potřebnou pro pobyt na sluníčku.
Vyzkoušejte naše recepty, díky kterým Vám nebude scházet energie ani v těchto horkých letních dnech.
Proč?
Protože prostřednictvím našich dezertů tělu dodáte vše, po čem prahne. Tedy bude ukojené a nebude Vás hnát do konzumace nezdravých a průmyslově zpracovaných potravin.
Skrze naše dezerty doplníte energii přirozeně a z přírodních zdrojů. Jejich příprava je navíc velmi snadná a poměrně rychlá.
–
Nepečený jahodový cheesecake
–
Spodní vrstva:
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
1 hrnek rýžového mléka
½ hrnku třtinového cukru
Vločky namočíme do mléka, necháme odstát do nabobtnání a nabytí kašovité konzistence. Přidáme olej, cukr a zamícháme. Vtlačíme do dortové formy a dáme na 30 – 60 min do ledničky.
Vrchní vrstva:
½ šálku rýžového mléka
1 šálek kešu natural
200 g čerstvých jahod nebo jiného letního ovoce
Kešu na pár hodin namočíme. Potom přidáme jahody a mléko a v kuchyňském robotu mixujeme do hladka. Vzniklý krém klademe na spodní vrstvu z vloček a celé dáme do lednice, kde necháme přes noc.
Zdá-li se nám, že dort dostatečně netuhne, přesuneme jej z ledničky do mrazáku.
–
Lahodný šmakounový krém
–
1 balení klasického Šmakouna bez příchuti
1 lžička kokosového oleje
1 lžička medu
1 lžička arašídového másla
Trochu vody – dle potřeby
Všechno jednoduše rozmixujeme. Vznikne hladký krém, který můžeme konzumovat hned několika způsoby. Můžeme jej vlít do nanukovače nebo jen nějaké krabičky a nechat zmrznout. Nebo jej stačí vychladit v ledničce a jíst samotný jako jogurt. Můžete ozdobit čerstvým bobulovitým ovocem, nastrouhanou hořkou čokoládou, posypat skořicí či kakaem.
Výborně chutná i na opečeném celozrnném rohlíku, plátku celozrnného chleba, nebo s křupavým knackebrotem. Možno smíchat i s bulgurem či kuskusem na večeři. Výborné je i rozmixovat meruňkového šmakouna se lžičkou kokosového oleje a trochou vody. Užití stejné.
–
Štavnatý cuketový brownie
–
2 hrnky nastrouhané cukety
½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
2 – 3 středně velké, středně zralé banány
½ šálku třtinového cukru
lžička skořice
2 hrnky pohankové mouky
½ šálku pravého holandského kakaa
1 a ½ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
Sypké suroviny promícháme společně. Přidáme banán rozmačkaný vidličkou, nastrouhanou cuketu, kokosový olej a mixujeme do hladka. Pečeme v troubě předehřáté na 180° cca 20 minut. Před koncem provádíme test špejlí.
Díky cuketě je brownie neskutečně vláčný, jemný a chutný.
–
Holandská jogurtovo-tvarohová bábovka
–
1 hrnek celozrnné žitné mouky
2 ks velkého jogurtu Hollandia libovolné příchuti
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžíce strouhaného kokosu
Smícháme sypké suroviny a do nich postupně vmícháme ostatní. Mícháme metličkami do propojení. K pečení užijeme silikonovou formu, kterou není třeba vymazat a vysypat, tedy lze bábovku péci bez zbytečného tuku navíc. Nemáte-li silikonovou formu, pak tu klasickou zkuste vymazat kokosovým olejem a vysypat kokosem. Pečeme v troubě předehřáté na 180° ca 50 minut. Kontrolujeme špejlí. Není-li bábovka dopečená uvnitř, ale začíná se připékat na vrchu, přikryjeme ji pečícím papírem a necháme ještě zvolna dopéct pár minut.
–
Bublanina s letním ovocem
–
2 hrnky špaldové mouky
3/4 hrnku kokosového cukru
½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
1 hrnek sójového vanilkového mléka
2 lžíce chia semínek
1 balíček prášku do pečiva
Čerstvé letní ovoce dle chuti
Chia semínka zalijeme vodou a necháme chvíli odstát do vytvoření gelovité struktury. Mezitím smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme olej, mléko a chia gel. Ten nám poslouží místo vejce. Vše do hladka umixujeme a vlijeme do nízkého pekáčku vyloženého papírem na pečení. Připravíme si ovoce, které můžeme obalit v mouce, aby se do těsta nepropadalo. Potom jej klademe po celém povrchu buchty. Pečeme v troubě předehřáté na 180° přibližně 20 minut. Provedeme test špejlí.
Líbí se Vám recepty na naše letní dezerty?
Už víte, které z nich vyzkoušíte?
Dejte nám o tom vědět!
Přejeme Vám sladké zdravé mlsání!
Váš Krabičkujeme tým