3 recepty na ovesnou kaši přes noc: Snadná a zdravá snídaně pro každý den

Ovesná kaše přes noc neboli overnight oats je perfektní snídaně pro všechny, kdo chtějí začít svůj den zdravě, ale nemají ráno mnoho času na přípravu. Stačí smíchat několik ingrediencí večer, nechat kaši přes noc odležet v lednici, a ráno je snídaně hotová! Tato metoda přípravy nejen šetří čas, ale také umožňuje ovesným vločkám, aby absorbovaly tekutinu, což je činí jemnějšími a snadno stravitelnými.

Proč si zamilovat overnight oats?

  • Jednoduchá příprava: Potřebujete jen pár minut večer a ráno máte zdravou snídani připravenou k podávání.
  • Výživná a sytá: Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů, které vás udrží syté několik hodin.
  • Možnost variací:overnight oats můžete experimentovat podle svého gusta. Ať už máte rádi ovoce, oříšky, semínka nebo čokoládu, vše lze jednoduše přidat.
  • Zdravý životní styl: Ovesné vločky podporují trávení a regulují hladinu cukru v krvi. Jsou skvělou volbou i pro ty, kteří se snaží o vyvážený a zdravý jídelníček.

3 chutné recepty na overnight oats

Tady jsou tři jednoduché a chutné recepty, které si můžete připravit hned dnes večer

1. Ovesná kaše s lesními plody a mandlovým máslem

Ingredience (na 1 porci):

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce javorového sirupu (volitelně pro sladší chuť)
  • 1/4 hrnku lesních plodů (např. maliny, borůvky, ostružiny)
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ve sklenici nebo malé misce smíchejte ovesné vločky, mandlové mléko, chia semínka, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  2. Přidejte mražené lesní plody a jemně promíchejte.
  3. Vše přikryjte a nechte v lednici přes noc.
  4. Ráno ozdobte mandlovým máslem a podle chuti ještě pár čerstvými plody.

2. Čokoládová ovesná kaše s banánem a oříšky

Ingredience (na 1 porci):

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku kokosového mléka (nebo jiného mléka)
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
  • 1/2 banánu, nakrájeného na kolečka
  • 1 lžíce nasekaných ořechů (např. vlašské ořechy, pekany)
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. Ve sklenici nebo malé misce smíchejte ovesné vločky, kokosové mléko, kakaový prášek, med a skořici.
  2. Přidejte plátky banánu a zamíchejte.
  3. Přikryjte a nechte v lednici přes noc.
  4. Ráno posypte nasekanými ořechy a pokud máte chuť, můžete přidat další kolečka banánu nebo trochu strouhané čokolády.

3. Ovesná kaše s jablkem a skořicí

Ingredience (na 1 porci):

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku mléka (kravské nebo rostlinné)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1/2 jablka, nastrouhaného
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Smíchejte ovesné vločky, mléko, chia semínka, nastrouhané jablko, javorový sirup a skořici ve sklenici nebo malé misce.
  2. Přikryjte a dejte do lednice přes noc.
  3. Ráno ozdobte nasekanými vlašskými ořechy a pokud chcete, můžete přidat i pár kousků čerstvého jablka navrch.

Tipy na závěr:

  • Přizpůsobte si chuť: Kaši můžete sladit podle své chuti, ať už medem, javorovým sirupem nebo jinými sladidly. Množství sladidla upravte podle sebe.
  • Konzistence: Pokud máte rádi kaši hustší, přidejte více chia semínek. Pro jemnější chuť stačí trochu více tekutiny.
  • Servírování: Můžete si kaši vzít s sebou na cesty, například v uzavíratelné sklenici, nebo si ji vychutnat doma s rodinou.

Dobrou chuť Vám přeje Lucka Tvrdoňová s týmem Krabičkujeme, který pro své klienty overnights kaše s oblibou chystá. 🌞🥣