Pomazánkové orgie: 6 chutných tvarohových receptů
Patříte mezi milovníky pomazánek? Pak Vás jistě potěší dnešní článek. Abychom Vás neustále nezahlcovaly vyčerpávajícími informacemi týkajícími se hubnutí, nabírání a cvičení, rozhodly jsme se dnes zaměřit na téma, které ji jistě blízké každému. Dobré jídlo.
Konkrétně se jedná o tvaroh, s jehož pomocí se společně naučíme vykouzlit 6 lahodných a lehkých pomazánek, díky nimž Vás všichni budou milovat. Kromě toho, že si úžasně pochutnáte, uděláte i mnoho pro své tělo. Obvyklou majolku totiž nahradíme tvarohem, který nejen, že obsahuje nízké procento tuku, kromě toho je i mimořádně bohatý na bílkoviny, která jak víme, jsou základními stavebními kameny pevných a odolných svalů.
Jdeme na to! Uvedené množství vždy vyjde na 2 větší porce. Pomazánky nejlépe chutnají na sucho opečeném celozrnném toastovém chlebu. Ten je po opečení lépe stravitelný. Máte doma kontaktní gril? Zkuste toasty opéci v něm. Oproti klasické úpravě v topinkovači budou krásně křupavé a propečené i uvnitř. Přikusujte čerstvou zeleninu.
1. Výživná vajíčková pomazánka
250 g nízkotučného tvarohu
1 vejce natvrdo
1 menší cibule
1 lžička plnotučné hořčice
½ lžičky kremžské hořčice
Sůl, pepř
Cibuli a bílek nastrouháme najemno. Tvaroh utřeme se žloutkem, cibulí, hořčicí a přidáme nakrájený bílek. Dochutíme solí a pepřem. Z uvedeného množství vzniknou dvě porce.
2. Pikantní ředkvičková pomazánka
300 g nízkotučného tvarohu
Špetka nasekané pažitky – není-li čerstvá, pak alespoň sušená
5 ředkviček
1 menší cibule
Sůl, pepř
Ředkvičky nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno. Dochutíme solí, pepřem a pažitkou.
3. Krémová sýrová pomazánka
250 g nízkotučného tvarohu
100 g sýru MADELAND FITNESS, POUZE 10% TUKU
2 polévkové lžíce mléka
Stroužek česneku
Sůl, pepř
Tvaroh s mlékem ušleháme do hladka. Přidáme prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný sýr. Dochutíme solí a pepřem.
4. Zelená hrášková pomazánka
3 g másla
150 g mraženého hrášku
1 malá cibule
1 stroužek česneku
200 g nízkotučného tvarohu
1/3 vaničky nadýchané Lučiny
Sůl
Na másle orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno. Přidáme hrášek, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout. V míse smísíme tvaroh, Lučinu, hráškovou směs a tyčovým mixerem zpracujeme do hladka. Dochutíme solí.
5. Řízná křenová pomazánka
250 g nízkotučného tvarohu
10 cm čerstvého křenu
50 g Gervais klasik
Špetka soli
Křen oloupeme a najemno nastrouháme. Tvaroh s Gervais utřeme do hladka. Vmícháme křen, dochutíme solí.
6. Ostrá česneková pomazánka
250 g nízkotučného tvarohu
2 stroužky česneku
½ vaničky nadýchané Lučiny
Sůl
Prolisovaný česnek smícháme s tvarohem a Lučinou a umixujeme dohladka. Dochutíme solí.
Velkou předností všech pomazánek je rychlá a nenáročná příprava. Kromě hráškové, která vyžaduje pár minut na víc, máte všechny hotové během krátké chvilky. Mohou tak posloužit jako sytá snídaně, chutná svačina, nebo lehká večeře.
Přejeme všem dobrou chuť!
Váš krabičkujeme tým