Hokkaido: Oranžová krasavice s vůní a chutí podzimu
Babí léto, k jehož významným charakteristikám patří lahodný burčák, o kterém jsme psali v jednom z našich minulých článků, je pro tento rok nenávratně pryč. Předalo vládu podzimu, který již sluneční paprsky propouští přes chladivý závoj mlhy a větru. Pomalu, ale jistě se blížíme zimě, tomu odpovídají i teploty a počínající pošmourné počasí. Přichází čas čajů a teplých polévek. A také čas dýně hokkaido.
Snadná příprava
Hokkaido – oranžový zázrak s mimořádnou nutriční hodnotou – patří k podzimu stejně neodmyslitelně jako cukroví, vánočka a bramborový salát k Vánocům a obarvená vejce a mazanec k Velikonocům. Náleží do skupiny tykví letních, které mají tenkou a poživatelnou slupku. Hokkaido tak vyniká mimořádně snadnou přípravou, protože jako jednu z mála druhů dýně ji můžete konzumovat právě i se slupkou. Tu před vlastní přípravou nemusíte loupat, jako je tomu třeba u dýně máslové. Stačí ji tedy očistit, vydlabat a již můžete vařit, péci, mixovat… S hokkaido vlastně můžete dělat téměř vše, co se Vám líbí a co Vás napadne. Díky jemné, neutrální a lehounce nasládlé chuti nabízí širokou variabilitu různých použití – můžete ji připravit na sladko, na slano, teplou, studenou, …
Blahodárný vliv na naše zdraví
Dužina dýně hokkaido je mimořádně bohatá na vodu a vlákninu, díky čemuž napomáhá správnému trávení. Enzymy v trávenině ulehčují práci slinivce břišní, protože s jejich asistencí nemusí vyprodukovat tolik trávicích enzymů štěpících tuky – lipázy. Vláknina je příčinou detoxikačního charakteru dýně hokkaido, protože na sebe váže a následně vylučuje škodlivé toxiny, žlučové látky a tukové substance. Správně tedy tušíte, že hokkaido jako taková příznivě působí na redukci tuku. Pro svou schopnost odvodnit organismus se ukazuje jako skvělý prostředek i při řešení problémů se zácpou, žlučníkem, s močovými kameny, onemocněním srdce, ledvin a rovněž i při ateroskleróze a potížích s klouby.
Jak hokkaido prospívá našemu tělu?
Variabilní použití
Jak již bylo výše naznačeno, hokkaido lze připravit na mnoho způsobů a vykouzlit z ní řadu velmi chutných a lákavých pokrmů. Užívat ji lze v různých obdobích zrání, čemuž by se měla přizpůsobit i její samotná úprava. Mladší dýně je typická světlou barvou a měkkou konzistencí, proto ji klidně můžete použít syrovou třeba do salátu s olivovým olejem, rajčaty, rukolou, česnekem a kozím sýrem. Středně zralá dýně bývá v kuchyni užívána nejhojněji, protože se skvěle hodí na dušení, vaření a třeba následné plnění a zapékání. Starší vyzrálé plody výborně chutnají zavařené v kompotu, džemu, zavařenině, nebo naložené jako zelí.
Nápoj z dýně?
V jednom z našich minulých článků jsme Vás seznámili s jednoduchou detoxikační kůrou založenou na pití ovocných a zeleninových šťáv. Takovou šťávu si můžete udělat i z dýně hokkaido. Jedná se o výborný zeleninový nápoj, v němž jsou v optimálním souladu a ve vynikajícím fyziologickém poměru pro látkovou přeměnu obsaženy četné vitaminy a minerální látky, jako je třeba měď, železo, hořčík a draslík.
Vyzkoušejte naše recepty a nebudete litovat
Dost bylo povídání, jdeme na věc. Určitě se už všichni těšíte, že Vám zde představíme nějaké konkrétní recepty, jak si tuhle oranžovou dýňovou krasavici naplno vychutnat.
Dýně z trouby
Říká se, že v jednoduchosti je krása a v případě dýně hokkaido to platí dvojnásob. My ji snad úplně nejradši připravujeme v troubě. Stačí ji očistit, nakrájet na tenké plátky, nebo kostičky, položit na plech vyložený pečícím papírem, trochu osolit, přidat pár snítek tymiánu a posypat nadrobno nakrájeným česnekem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 20 – 30 min a kontrolujeme, aby dýně měla tvrdší konzistenci. Necháte-li ji v troubě moc dlouho, změkne a zesládne. Takto připravenou dýni konzumujeme jako přílohu k masu či nějaké rostlinné alternativě masa, nebo ji posypeme nivou či balkánským sýrem a doplníme zeleninovým salátem, nebo (v případě, že je nakrájená nadrobno) smícháme s těstovinami, olivovým olejem, bazalkou a posypeme kozím sýrem.
Dýňová kaše
Skvělou a zdravou alternativou klasické bramborové kaše se může stát dýňová kaše. Dýni očistěte, vydlabejte, nakrájejte na menší kusy a vařte do změknutí. Trvá to přibližně 15 minut. Slijte vodu a rozmixujte. Přidejte trochu rozpuštěného másla, mléko či smetanu a mixujte znovu. Vmíchejte nadrobno nakrájenou čerstvou cibuli. Dochuťte solí a pepřem.
Lahodná krémová dýňová polévka
Jak připravit zdravou dýňovou polévku? Úplně jednoduše. Dýni opět očistěte, vydlabejte dužinu, nakrájejte na malé kousky a vařte cca 15 minut do změknutí. Poté rozmixujte. Vmíchejte rostlinnou smetanu (třeba Alpro), 2 rostlinné bujony (třeba Wurzl), špetku sladké papriky, sůl a pepř. Prohřejte a podávejte s nasucho opečenými chlebovými krutónky.
Rychlá dýňová pomazánka
Příprava je opět stejná. Rozmixované dýňové pyré smícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, kapkou citrónové šťávy a kořením italského typu. Užíváme všude tam, kde bychom použili klasickou pomazánku.
Dýně jako dezert
Dýňové pyré lze využít i na sladko. Rázem tak získáte na přípravu snadný a rychlý a pro zdraví příznivý lahodný dezert. Stačí, když pyré malinko zjemníte rostlinnou smetanou (nemusí být), vmícháte med a skořici a posypete rozinkami a oříšky.
Dýně jako snídaně
Udělejte si oblíbenou ovesnou kaši tak trochu jinak. Jistě znáte oblíbenou verzi, kdy jemné ovesné vločky zalijete vroucí vodou, necháte nabobtnat a poté vmícháte roztlačený banán, med a skořici. Podobně můžete postupovat i v případě dýně. Dýňové pyré zředíte vodou, nebo rostlinnou smetánkou či mlékem, a ohřejete. Přelijete jím ovesné vločky, promícháte a přikryjete, aby vločky mohly nabobtnat. Poté dochutíte medem, skořicí, kakaem, ořechy, sušeným ovocem… Zkrátka vším, co Vás napadne a co Vám přijde pod ruku.
Tak co, už víte, který z našich receptů vyzkoušíte?
Přejeme Vám dobrou dýňovou chuť
Váš Krabičkujeme tým