Valentýnské menu plné afrodiziak, které dostane vašeho partnera do varu. Jednoduché recepty!

Valentýn je ideální příležitost pro romantickou večeři ve dvou. Chcete letos skutečně zapůsobit na svého partnera? Připravte mu romantické menu plné ingrediencí, které jsou považovány za afrodiziaka, a vytvořte atmosféru, která slibuje úspěšný večer.

Toto menu spojuje chutné a zdravé pokrmy, které nejen potěší vaše chuťové buňky, ale také podpoří vzájemnou blízkost a vášeň. S granátovým jablkem, chilli, medem, fíky a kvalitní čokoládou v hlavní roli rozhodně nešlápnete vedle!

Afrodiziaka lásky v receptech
V tomto valentýnském menu najdete několik ingrediencí, které jsou považovány za afrodiziaka. Granátové jablko symbolizuje plodnost a vášeň, zatímco chilli díky obsahu kapsaicinu podporuje prokrvení a zvyšuje produkci endorfinů. Med je nejen sladkou pochoutkou, ale také přírodním zdrojem energie a vitality. Fíky byly již ve starověku spojovány s láskou a smyslností. A nakonec čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje fenylethylamin, známý jako „chemie lásky“, která podporuje dobrou náladu a pocit blízkosti. Tyto chutě nejen oživí vaše smysly, ale také dodají romantickou atmosféru vaší večeři.

Pojďme se pustit do přípravy!
Teď, když už víte, jaké kouzlo se skrývá v jednotlivých ingrediencích, je čas pustit se do samotného vaření. Následující recepty jsou navržené tak, aby byly jednoduché, zdravé a zároveň neodolatelně chutné. Připravte si kuchyňské náčiní a pojďme vytvořit nezapomenutelnou Valentýnskou večeři!



Předkrm: Guacamole s chilli a granátovým jablkem

Ingredience (na 2 porce):

  • 2 zralá avokáda
  • Šťáva z 1 limetky
  • Špetka mletého chilli
  • 2 lžičky zrnek granátového jablka
  • Sůl podle chuti
  • Plátky celozrného pečiva nebo zeleninové chipsy na podávání

Postup:
Avokáda oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetkovou šťávou. Dochutěte solí a mletým chilli podle chuti. Vmíchejte zrnka granátového jablka a podávejte s celozrnným pečivem nebo zeleninovými chipsy.



Hlavní chod: Losos s medovou glazurou a fíky

Ingredience (na 2 porce):

  • 2 filety z lososa (cca 300 g)
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • 4 čerstvé fíky
  • Špetka mleté skořice
  • Olivový olej na opékání
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Smíchejte med, dijonskou hořčici, nasekaný česnek a špetku skořice do hladké marinády.
Lososa osolte, opepřete a potřete marinádou. Nechte 15 minut odpočívat.
Na pánvi rozpalte olivový olej a lososa opékejte z každé strany 3–5 minut (podle tloušťky filetu).
Fíky překrojte na poloviny a lehce opečte na pánvi, dokud nezačnou zkaramelizovat.
Podávejte lososa s fíky a případně doplňte pečenou zeleninou nebo salátem.



Dezert: Čokoládová pěna s malinami

Ingredience (na 2 porce):

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa)
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla
  • 100 ml kokosové smetany nebo smetany ke šlehání
  • Hrst čerstvých malin na ozdobu

Postup:
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce vychladnout. V misce vyšlehejte žloutky s medem do světlé pěny. V jiné misce vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte žloutkovou směs, poté opatrně přidejte sníh z bílků. Kokosovou smetanu vyšlehejte a jemně vmíchejte do čokoládové směsi. Rozdělte pěnu do skleniček nebo mističek a dejte na minimálně 2 hodiny do lednice. Před podáváním ozdobte čerstvými malinami a případně lístkem máty.



Závěr

Toto valentýnské menu je dokonalou kombinací chutí, zdraví a romantiky. Díky použitým afrodiziakům a láskyplné přípravě zaručeně vytvoříte nezapomenutelnou atmosféru, která posílí nejen váš vztah, ale také vaši pohodu. Ať už Valentýn slavíte pravidelně, nebo se letos rozhodnete udělat výjimku, tato večeře dodá vašemu večeru kouzlo a vášeň. Užijte si společné chvíle a nezapomeňte, že vaření s láskou je tím největším darem. ❤️
S láskou
Lucie Tvrdoňová