Adventní kokosové mlsání
Čas kvapem běží a do Vánoc nám zbývá už jen pár dní. Tento čas se nese ve znamení zahájení přípravy na jedny z nejkrásnějších svátků v roce. Vánoce jsou časem klidu a pohody, kdy máme jedinečnou možnost zažít neopakovatelné momenty s těmi, na kterých nám záleží nejvíce. A jak se takové chvíle tráví nejlépe? Samozřejmě s nejbližšími v pohodlí domova s výborným cukrovím, které skvěle dotváří jedinečnou vánoční atmosféru. Bez vůně skořice, cukroví, vánočky a možná, i Vánočního punče, by to nebyly ty pravé Vánoce.
A protože, jak bylo výše řečeno, jsou Vánoce časem klidu, tento klid bychom měli začít trénovat již v období adventním.
Tak, aby se z něho nestal zběsilý hon za ulovením největšího množství nejdražších dárků opepřený závodem o nejvyšší počet plechů napečeného cukroví. Takový advent by nebyl adventem, jehož myšlenka provází lidské pokolení již po staletí. Takový advent by jistě nebyl adventem, o který stojíme.
Obrňme se proto trpělivostí. Zapalme si voňavou svíčku, nalijme si sklenku dobrého vína (ideálně červeného, protože jak víme, nemá podle studií vliv na redukci tuku) a užijme si čas adventu i Vánoc se vším, co k němu patří.
Dnes vám přineseme recepty na trochu jiné, netradiční, ale stejně lahodné cukroví.
Vykouzlete z klasických a zdravých ingrediencí chutné dobroty, po kterých se okamžitě zapráší.
V hlavní roli tentokrát kokos!
Jáhlové koule s kokosem
¾ šálku suchých jáhel
1 hrnek sušených datlí
1/3 hrnku sušeného kokosu
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku rýžové mouky
½ hrnku sušené syrovátky (nebo sušeného sójového nápoje)
Jáhly celkem 3 × spaříme horkou vodou. Poté vsypeme do cca 250 ml studené vody a přivedeme k varu. Jakmile se začnou vařit, vmícháme syrovátku a vaříme ještě 10 minut. Do vychladlé směsi vmícháme cukr, mouku, nadrobno nakrájené datle a část kokosu (druhou necháme na obalení). Smícháme v kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvoříme koule, které následně obalujeme v kokosu. V chladném prostředí vydrží přibližně 3 dny.
Kokosové pusinky
3 bílky
70 g strouhaného kokosu
2 lžíce medu
Vše smícháme a vlhkýma rukama tvarujeme malé placičky podobné sušenkám. Pečeme v troubě předehřáté na 150° cca 30 min do zlatova. Průběžně kontrolujeme.
Domácí ovesné Ferrero Rocher
Šálek ovesných vloček
Šálek strouhaného kokosu
1/3 hrnku karobu nebo pravého holandského kakaa
100 g rozpuštěného arašídového másla
50 g kvalitní hořké čokolády – nasekané na drobné kousky
4 lžíce medu
Vše smícháme a vlhkýma rukama tvarujeme malé kuličky. Je-li směs moc tuhá, vložíme na pár minut do trouby, mikrovlnky, nebo na topení. Kuličky klademe do košíčků a necháme chvíli odležet v ledničce.
Přejeme dobrou kokosovou!
Váš Krabičkujeme tým