Zdravá vánočka 3 × jinak
Mezi tradiční symboly českých Vánoc patří i pořádná vánočka. Slavnostní tabule by zkrátka nebyla tou pravou, kdyby se na ní nenacházelo klasické pletené pečivo. Vánočka tak, jak ji známe, sestává z bílé mouky, tuku typu Hera, možná trochy sádla, mléka, kvasnic, cukru, možná vejce. Zdobená je zpravidla dalším bílým cukrem, který někteří míchají s cukrem vanilkovým, dále plátky mandlí, možná rozinkami.
Vánočka tak, jak ji známe, rozhodně nepředstavuje zdravou pochutinu, která jde ruku v ruce se zdravým životním stylem, jenž na našem webu prezentujeme. Je sice pravda, že Vánoce jsou Vánoce, to ale ještě neznamená, že veškerou celoroční snahu o zdraví a štíhlou linii zahodíme kvůli několika dnům nezřízeného mlsání.
Znamená to tedy, že si Vánoce nemůžeme užít se vším všudy?
Samozřejmě, že ne! Od toho, abyste si Vánoce bez výčitek užili a u toho si udrželi štíhlou linii i zdraví, máte přeci nás. Protože mlsat se dá i zdravě, jak již jistě víte, pokud náš web sledujete pravidelně. Dnes vám proto přinášíme 3 úžasně jednoduché recepty, díky nimž vykouzlíte nezapomenutelné vánočky, které nejen, že budou chutnat, ale ani neublíží našim těžce pěstovaným křivkám.
Vyzkoušejte všechny a řekněte nám, která se stala vaším favoritem.
Vánočka ze špaldové mouky
½ kg celozrnné špaldové mouky
350 ml vlažné vody
150 g třtinového cukru
100 g kokosového oleje
100 g rozinek
3 vejce (2 + 1 na potření)
1 kostka droždí
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička citronové kůry
Přibližně hrst mandlí na posyp
Extra zdravá kokosová vánočka
300 g celozrnné žitné mouky hladké
300 g celozrnné mouky polohrubé
1 balení vanilkové fruktózy
7 polévkových lžic tekutého kokosového oleje
Šťáva a kůra z ½ citrónu
1 a 2/3 šálku mandlového mléka
1 lžička kokosového cukru
2 polévkové lžíce sušeného sójového nápoje
Mandle, rozinky a strouhaný kokos – od každého přibližně ½ hrnku
30 g droždí
Špetka soli
Odlehčená verze tradiční vánočky
400 g polohrubé celozrnné mouky
200 g hladké celozrnné mouky
150 g rezistentního škrobu Hi-maze
200 ml rýžového mléka
1 čajová lžička třtinového cukru
80 g droždí – přibližně 2 kostky
80 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového aromatu
2 bílky
100 g rostlinného tuku Alsan
10 ml rumu
Špetka muškátového oříšku
Postupujeme klasicky, jen před pečením vánočku nepotíráme celým vejcem, ale pouze bílky. Ostatní instrukce týkající se pletení, hnětení těsta a pečení jsou stejné jako u předchozích dvou receptů.
Přejeme dobré vánočkování!
Váš Krabičkujeme tým