Velikonoční bábovka na 3 způsoby

Jaro je tu a spolu s ním i čas venkovních posezení, při nichž můžeme za příjemného hovoru s přáteli vychutnávat hřejivých slunečních paprsků. V takových chvílích přijde vhod nejen šálek silné dobré a kvalitní kávy, ale také něco sladkého. Na našem blogu se vám snažíme přinášet inspiraci v podobě nových receptů i tipů na to, jak chutně ozdravit klasické laskominy. A jinak tomu nebude ani dnes.

Bábovka 3× jinak

Dnes jsme si pro vás totiž připravili recepty na 3 skvělé bábovky, díky nimž si zdravou kuchyni a spolu s ní i zdravý životní styl zamilují i ti nejzarytější odpůrci zdravé výživy. Nevěříte? Vyzkoušejte je a přesvědčte se o tom na vlastní kůži.

Tip týmu Krabičkujeme:

Víme, že se blíží Velikonoce a vy máte plné ruce práce s přípravou mazanců, jidášků, beránků, nádivek a barvením vajíček. Jistě máte své osvědčené recepty, a tak jsme se rozhodli si ty naše schovat třeba na příští rok. Nemůžeme vám přeci hned vysypat všechna esa z rukávů. Máme pro vás ale jeden velikonoční tip. Zkuste jeden z našich bábovkových receptů užít jako recept na beránka. Stačí vyměnit formu.

 

Olejová bábovka

120 g třtinový cukr

240 g žitná celozrnná mouka

30 g karob (netučná náhrada kakaa – znám též pod názvem „svatojánský chléb“ – chutná jako hořká čokoláda a mají ho ve zdravé výživě)

100 ml mléko – klidně i nějaké rostlinné

100 ml kokosového oleje – komu vadí kokosové aroma, ať užije kokosový olej bez aromatu

1 balíček prášku do pečiva

5 vajec

Suroviny, s výjimkou karobu, smícháme v těsto. ½  vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku, druhou ½ smícháme s karobem a přilijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°, cca 20 – 25 min. Testujeme špejlí.

Tvarohová bábovka

250 g špaldové celozrnné mouky

80 g třtinový cukr

250 g tvaroh – polotučný

30 g másla

10 g vajahit (místo vejce) nebo 2 bílky

100 ml mléko polotučné – klidně i rostlinné

1 vejce

1 prášek do pečiva

Kůra z ½ citronu

Vše, kromě másla, smícháme ručním mixérem dohromady. Máslem vymažeme formu. Vysypeme dle chuti kokosem či hrubou moukou. Vlijeme do formy na bábovku a pečeme na 180° 15 min, potom stáhneme na 150° a dopékáme dalších 30 min.

Holandská jogurtovo-tvarohová bábovka

200 g celozrnné žitné mouky
2 x jogurt Hollandia jahodový, 180g
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžička kokosového oleje na vymazání formy
20 g kokosu na vysypání formy

Smícháme sypké suroviny. Do nich postupně přidáme ostatní. Smícháme metličkami. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 175° cca 50 min. Kontrolujeme špejlí. Není-li bábovka dopečená uvnitř, ale začíná se připékat na vrchu, přikryjeme ji pečícím papírem a necháme ještě zvolna dopéct pár minut.

Tak co, už víte, který z našich receptů vyzkoušíte? V případě holandské bábovky můžete příchuť jogurtu libovolně zaměňovat – může být tak pokaždé jiná. My asi půjdeme právě do ní a vyzkoušíme jí s čokoládovou Hollandií.

Dejte nám vědět, jak vám naše bábovky chutnaly!

Přejeme štěstí při volbě i přípravě!

Váš Krabičkujeme tým