Avokádo – zelený zázrak s výjimečným složením

Avokádo – zelený zázrak s výjimečným složením. Vyzkoušejte naše recepty a zamilujete si jej stejně jako my!

Avokádo je ovoce, ale svým složením se řadí mezi tuky. Na rozdíl od ostatních svého druhu totiž obsahuje relativně málo vody – jen asi 70 %, za to je však zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Nejen z toho důvodu se doporučuje především veganům, aby jej zařadili do svého jídelníčku. A to i díky obsahu velmi cenného rostlinného tuku, který tvoří až 20 % z celkové skladby avokáda. Až 2/3 přitom sestávají z polonenasycených mastných kyselin – linolové, olejové a palmitové.

Avokádo je bohaté i na měď, hořčík, fosfor a vitamíny C, E, K, H, karotenoidy a vitaminy skupiny B. Zejména pak B1 thiamin a B6 pyridoxin, dále B3 niacin a B5 – kyselinu pantothenovou.

avocado-1276875_960_720

Kromě toho, že jej lze využít v řadě chutných a výživných receptů, má avokádo příznivé účinky na vlasy a pleť i na nervovou tkáň, jejíž příznivou funkci podporuje lecitinem a cukrem manózou. Ten zároveň snižuje i obsah krevního cukru a hladinu inzulinu v krvi. Z toho důvodu jej ocení i diabetici a také Ti, kteří se pokouší shodit nějaké to kilo. Avokádo totiž efektivně podporuje rozpouštění tukové tkáně. Vlivem svého složení zasytí na velmi dlouhou dobu, proto se skvěle hodí i pro sportovce, studenty a děti. Zkrátka úplně pro každého.

Pozor bychom si měli dávat na správný výběr druhu avokáda. K nám se dovážejí dva druhy – hladké světle zelené a tmavě zelené (nebo hnědé) s „ďubkovatým povrchem“. Vždy vybírejme tento druh, který se trefně nazývá „ready to eat“. Je měkčí, lahodnější a zpravidla není nutné nechávat jej příliš dlouho dozrávat, na rozdíl od jeho tvrdšího a světlejšího kolegy.

Avokádo je vhodné ke konzumaci, když je plod na omak trochu měkký a dužnina má příjemnou máslovou konzistenci – měla by jít snadno rozmačkat vidličkou. Potom vydrží v lednici cca 3 – 5 dní. Dužnina má tendenci po otevření hnědnout, to však není na závadu – jen to nevypadá hezky. Proti zhnědnutí působí citrónová šťáva – stačí pár kapek.

Pokud si z obchodu přinesete skutečně nezralé avokádo, které je tvrdé i po několika dnech dozrávání na čerstvém vzduchu, trochu mu pomozte. Stačí jej přidat do sáčku k jablkům a nechat při pokojové teplotě nad 15°C několik dní v klidu ležet. Jablka ve větší míře než jiné ovoce uvolňují plyn zvaný etylen, který napomáhá procesu dozrávání. Pokud Vám ale avokádo místo dozrání uvnitř zčerná, znamená to, že přemrzlo a je bohužel poté nutné jej vyhodit.

Ale dost bylo teorie, pojďme do praxe. Připravili jsme si pro Vás několik úžasných receptů s avokádem, které si Vás na první pohled získají svou jednoduchostí.

avocado-161822_960_720

Optimální porce avokáda je cca ½ šálku denně. Tedy cca 1/3 či ½ zralého avokáda (dle velikosti).

  • Cca ½ zralého avokáda rozmixujeme s ½ vaničkou tvarohu. Dosladíme medem či stévií, dochutíme skořicí, případně karobem (nízkotučná náhrada kakaa, jinými slovy Svatojánský chléb, k dostání ve zdravé výživě).
  • Avokádo nakrájíme na plátky. Žitný chléb na sucho opečený potřeme medem a zdobíme plátky avokáda. Můžeme zasypat skořicí. Pod med můžeme lehce rozetřít kokosový olej.
  • Avokádo rozmixujeme s česnekem, sladkou paprikou, čerstvou či sušenou pažitkou, bazalkou či majoránkou. Zakapeme citronem a podáváme jako pomazánku nebo pesto či dresink na salát.
  • Avokádo přidáváme do smoothies všeho druhu – obsahuje zdraví prospěšné tuky, draslík a 75 % nerozpustných vláknin, dodá tedy smoothie nutriční hodnotu a lahodnost celkově, kromě toho také zasytí.
  • Avokádo krájíme do salátu. Výborně chutné v kombinaci s ledovým salátem, zelenými olivami, olivovým olejem a lahůdkovým droždím. Výborně se hodí i k rajčatům a hrášku, nebo špenátu.
  • Avokádo v kombinaci s ořechy se může stát velmi výživnou svačinkou.
  • Skvěle chutná avokádo i rozmixované s banánem a doslazené medem. Jíme buď samotné, nebo natíráme jako pomazánku na opečený celozrnný toast.

avocado-salad-728612_960_720

Tak co, které z našich receptů vyzkoušíte?

Dejte nám vědět, který se osvědčil nejlépe!

Váš Krabičkujeme tým