Máte nafouknuté břicho? Zaměřte se na stravu!

I štíhlá žena může mít vypouklé bříško. Mnohdy tak musí čelit nepříjemným dotazům, třeba i gratulacím k očekávanému miminku, což v případě, že dítě nečekáte, nikoho nepotěší. Na vině může být plynatost a nadýmání. Jak s jejich eliminací může pomoci strava?

Pocity těžkosti, nadmutí a nafouknutí po jídle, mnohdy doprovázené nepříjemnými křečemi v podbřišku, často signalizují potíže s plynatostí a nadýmáním. Právě ty také bývají příčinou nafouknutého břicha, které kazí celkový dojem z postavy i jinak pěkně štíhlým ženám. Naštěstí se jedná o problém, který se dá většinou vyřešit úpravou jídelníčku. Jinými slovy je třeba některé potraviny vynechat a jiné zařadit.

Co vynechat, když vás trápí plynatost

Některé potraviny prospívají zdraví, bohužel ale podporují pocity nafouklého břicha a jejich konzumace se tak může neblaze odrazit na vašem pracně budovaném vzhledu. Kterých jídel se vyplácí vzdát, pokud víte, že máte potíže s plynatostí a nadýmáním?

  • Zelí, brokolice, kapusta

Zástupci brukvovité zeleniny obsahují rafinózu, cukr, který tělo nestráví, dokud jej bakterie ve střevech nezkvasí. Tento proces ale produkuje plyn a způsobuje nadýmání. Brukvovitá zelenina je však jinak velmi zdravá a prospěšná, proto se jí nevzdávejte zcela, jen omezte její porce a nejezte ji syrovou, ideální je úprava v páře – to zlepší stravitelnost a sníží nadýmavý efekt.

  • Luštěniny

Není novinkou, že luštěniny způsobují plynatost. Na vině je nejen vysoký obsah bílkovin, ale také cukrů a vlákniny. To všechno tělo absorbuje jen velmi těžko, důsledkem toho toho nestrávené zbytky kvasí ve střevech, hodují na nich bakterie a výsledkem je starý známý problém s plynatostí. Situaci může zlepšit, když budete luštěniny konzumovat společně s celozrnnými obilovinami, jako je tmavá rýže nebo quinoa. Dobré také je jíst luštěniny často a po malých porcích, tělo si na ně snáze zvykne a nebude na ně reagovat tak bouřlivě, jako když si je dáte pouze sporadicky.

  • Jablka

Jablko denně sice zahání lékaře, zrovna tak ale přivolává plyny. Důvodem je vysoký obsah vlákniny, fruktózy a sorbitolu, cukrů obsažených v ovoci, jejichž tolerance činí mnohým lidem problémy. Výsledkem jsou pocity nafouknutí a plynatost. Opět se ale jablek nemusíte zcela vzdávat, jejich konzumace je spojována s nižším rizikem respiračních a srdečních onemocnění. Jezte je s mírou a nedávejte si je bezprostředně před tím, než na sebe obléknete upnutý model. Podobně působí i hrušky, broskve a sušené švestky.

  • Slané

Jídla s vysokým obsahem soli způsobují zadržování vody, což může vést k nadýmání a plynatosti. Hlídejte si příjem soli, podle Světové zdravotnické organizace byste denně neměli přijmout více než 5 gramů, což je zhruba množství odpovídající zarovnané kávové lžičce. Čtěte také složení balených potravin, v nichž se mnohdy skrývá poměrně dost sodíku. Naučte se jídla nepřisolovat.

Které pochutiny mohou od plynatosti ulevit

Jiné poživatiny vám naopak mohou pomoci redukovat nepříjemné nadýmavé pocity a přispět k tomu, že vaše bříško bude připomínat plochou přistávací dráhu. Na co se v tomto smyslu zaměřit?

  • Okurky

Jsou bohaté na rostlinný flavonoid quercetin, který pomáhá snižovat otoky. Snižuje také aktivitu zánětlivých enzymů, což znamená, že tělo celkově oblažuje. To všechno se projevuje na revitalizaci organismu a splasknutí nafouklého břicha.

  • Banány

Podobně jako avokádo, kiwi, pomeranče a pistácie jsou i banány bohaté na draslík. Tento minerál zabraňuje zadržování vody regulací množství sodíku v těle. Vedle toho působí banány proti zácpě a to díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny fungující jako kartáč střev.

  • Papája

Enzymy obsažené v papáje pomáhají zpracovávat bílkoviny, což usnadňuje trávení a pomáhá předcházet plynatosti a nadýmání.

  • Chřest

Působí močopudně, čistí tělo od přebytečné vody i toxinů, tím mírní plynatost a zplošťuje břicho. Obsahuje také probiotika podporující růst dobrých bakterií pomáhajících udržovat rovnováhu v trávicím traktu, což snižuje nebo dokonce zabraňuje nadýmání a plynatosti. Na celkovém pozitivním efektu se podepisuje i obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny.

  • Jogurt s probiotiky

Přátelské bakterie jménem probiotika podporují zdravou střevní mikroflóru a eliminují potíže s nafouknutým břichem. Najdete je v bílém neochuceném jogurtu, ale také v kvašených potravinách jako jsou kyselé okurky, zelí, pickles nebo kimči či kombucha.

  • Fenykl

Semena fenyklu jsou bohatá na sloučeninu uvolňující křeče v zažívacím traktu, což umožňuje průchod plynu a zmírňuje nadýmání. Můžete je žvýkat nebo z nich uvařit čaj.

  • Zázvor

Je bohatý na trávicí enzym zingibain pomáhající rozkládat bílkoviny, což usnadňuje trávení, snižuje nadýmání, plynatost i výskyt zácpy. Blahodárně v tomto směru působí zejména zázvorový čaj.

  • Máta a heřmánek

Čaj z máty nebo heřmánku sníží pocity těžkosti po jídle, uklidní rozbouřený žaludek i střeva a uleví od pocitů nadmutí. 

Doufáme, že vám byl tento článek užitečný a nebojte se nám napsat, co pomáhá vám na email info@krabickujeme.cz

Váš Krabičkujeme tým