Zdravá vánočka 3x jinak

Zdravá vánočka 3 × jinak

Mezi tradiční symboly českých Vánoc patří i pořádná vánočka. Slavnostní tabule by zkrátka nebyla tou pravou, kdyby se na ní nenacházelo klasické pletené pečivo. Vánočka tak, jak ji známe, sestává z bílé mouky, tuku typu Hera, možná trochy sádla, mléka, kvasnic, cukru, možná vejce. Zdobená je zpravidla dalším bílým cukrem, který někteří míchají s cukrem vanilkovým, dále plátky mandlí, možná rozinkami.

015439

Vánočka tak, jak ji známe, rozhodně nepředstavuje zdravou pochutinu, která jde ruku v ruce se zdravým životním stylem, jenž na našem webu prezentujeme. Je sice pravda, že Vánoce jsou Vánoce, to ale ještě neznamená, že veškerou celoroční snahu o zdraví a štíhlou linii zahodíme kvůli několika dnům nezřízeného mlsání.

Znamená to tedy, že si Vánoce nemůžeme užít se vším všudy?

Samozřejmě, že ne! Od toho, abyste si Vánoce bez výčitek užili a u toho si udrželi štíhlou linii i zdraví, máte přeci nás. Protože mlsat se dá i zdravě, jak již jistě víte, pokud náš web sledujete pravidelně. Dnes vám proto přinášíme 3 úžasně jednoduché recepty, díky nimž vykouzlíte nezapomenutelné vánočky, které nejen, že budou chutnat, ale ani neublíží našim těžce pěstovaným křivkám.

Vyzkoušejte všechny a řekněte nám, která se stala vaším favoritem.

 

dsc_3779Vánočka ze špaldové mouky

½ kg celozrnné špaldové mouky

350 ml vlažné vody

150 g třtinového cukru

100 g kokosového oleje

100 g rozinek

3 vejce (2 + 1 na potření)

1 kostka droždí

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička citronové kůry

Přibližně hrst mandlí na posyp

  1. Z vlažné vody, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek.
  2. Smícháme ostatní suroviny, kromě mandlí, přidáme kvásek a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Necháme přibližně 45 minut kynout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 částí a z každé vyformujeme váleček cca 25 – 30 cm dlouhý. Plech vyložíme papírem na pečení a začneme plést vánočku.
  4. První 4 válečky přeneseme na plech a upleteme cop. Stejně postupujeme i s další vrstvou, kde cop pleteme jen z 3 válečků. Poslední 2 válečky zapleteme a položíme na vrch vánočky – lehce zatlačíme a konec zahrneme dovnitř.
  5. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  6. Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 – 20 minut do zezlátnutí povrchu. Průběžně kontrolujeme, aby se vánočka nepřipálila.

Extra zdravá kokosová vánočkavanocka

300 g celozrnné žitné mouky hladké

300 g celozrnné mouky polohrubé

1 balení vanilkové fruktózy

7 polévkových lžic tekutého kokosového oleje

Šťáva a kůra z ½ citrónu

1 a 2/3 šálku mandlového mléka

1 lžička kokosového cukru

2 polévkové lžíce sušeného sójového nápoje

Mandle, rozinky a strouhaný kokos – od každého přibližně ½ hrnku

30 g droždí

Špetka soli

  1. Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek.
  2. Smícháme mouku, sůl, sójový nápoj, fruktózu, citronovou kůru a kokos. Do důlku uprostřed vlijeme kvásek, pomalu zapracováváme do těsta a přiléváme zbytek mléka, citronovou šťávu a rozinky.
  3. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout přibližně 30 minut.
  4. Následně již postupujeme klasicky. Pleteme vánočku, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200° přibližně 20 minut. Průběžně kontrolujeme, případně provádíme test špejlí.
  5. Hotovou vánočku sypeme sušeným sójovým nápojem a kokosem.

vanocka-recept

Odlehčená verze tradiční vánočky

400 g polohrubé celozrnné mouky

200 g hladké celozrnné mouky

150 g rezistentního škrobu Hi-maze

200 ml rýžového mléka

1 čajová lžička třtinového cukru

80 g droždí – přibližně 2 kostky

80 g třtinového cukru

1 lžička vanilkového aromatu

2 bílky

100 g rostlinného tuku Alsan

10 ml rumu

Špetka muškátového oříšku

Postupujeme klasicky, jen před pečením vánočku nepotíráme celým vejcem, ale pouze bílky. Ostatní instrukce týkající se pletení, hnětení těsta a pečení jsou stejné jako u předchozích dvou receptů.

Přejeme dobré vánočkování!

Váš Krabičkujeme tým